Početna strana > Hronika > Bil Gejts od početka 2019. zaradio 16 milijardi dolara, njegovo ukupno bogatstvo sada iznosi 106 milijardi dolara
Hronika

Bil Gejts od početka 2019. zaradio 16 milijardi dolara, njegovo ukupno bogatstvo sada iznosi 106 milijardi dolara

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. septembar 2019.

 NjUJORK - Iako je ove godine donirao preko 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe, Bil Gejts je od početka 2019. zaradio 16 milijardi i tako postao "težak" 106 milijardi dolara.

"Reč je o jednostavnoj strategiji ulaganja - preko 60 odsto bogatstva držim u deonicama", rekao je osnivač Majkrosofta u intervjuu za agenciju "Blumberg".

Oko 60 milijardi dolara Gejtsovog bogatstva nalazi se od ovog ponedeljak upravo u akcijama koje poseduje i zahvaljujući tome, kako objašnjava Majkl Larson, investicioni savetnik tog milijardera, Gejts je uspeo da izgradi najveći svetski privatnu fondaciju bez smanjenja svog bogatstva.

Ipak, kako prenosi portal novac.hr, to bi moglo da se promeni ako se u SAD-u uvedu veći porezi, kao što poslednjih dana najavljuju svetski štampani mediji na naslovnim stranama.

"Sumnjam da će porez na bogate proći, ali ja ne bih bio protiv njega. Najbliže tome jeste porez na nekretnine za koji se snažno zalažem da se vrati na 55 posto, odnosno na procenat na kom je bio pre nekoliko decenija", rekao je Gejts.

Iako je drugi najbogatiji čovek na svetu (iza vlasnika Amazona DŽefa Bezosa), Gejts je poznat kao zagovornik većih poreza na dohodak najbogatijih u Americi i veće transparentnosti.

"Ne sviđa mi se što postoji toliko fondacija za koje niko ne zna ko su njihovi vlasnici. Finansijska transparentnost je veoma bitna", konstatovao je on i dodao da sumnja da će i u budućnosti moći da se pohvali jednakim finansijskim uspesima kao do sada.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner