Хроника

Би-Би-Си: Парламент Хонгконга усвојио акон о забрани приказивања филмова за које се сматра да крше интересе националне безбедности Кине

Штампа
четвртак, 28. октобар 2021.

 ХОНГКОНГ- Парламент Хонгконга усвојио је нови закон о забрани приказивања филмова за које се сматра да крше интересе националне безбедности Кине.

Казна за кршење закона укључује до три године затвора и 130.000 долара новчане казне. Критичари сматрају да ће овај нови закон бити погубан за локалну филмску индустрију, преноси Би-Би-Си.

Закон о цензури филмова одобрен је у Законодавном савету у којем нема опозиције. Према савету, главни секретар, друга најмоћнија особа у градској управи, има овлашћење да одузме лиценцу филму ако се утврди да „подржава, велича и подстиче активности које би могле угрозити националну безбедност”, преноси Танјуг.

Редитељ Киви Чоу, чији је документарац „Револуција нашег времена”, који говори о протестима 2019, ове године приказан на филмском фестивалу у Кану, рекао је за новинску агенцију Ројтерс да ће закон „погоршати аутоцензуру и увести страх у филмске кругове”.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]