Početna strana > Hronika > Bi-Bi-Si: Parlament Hongkonga usvojio akon o zabrani prikazivanja filmova za koje se smatra da krše interese nacionalne bezbednosti Kine
Hronika

Bi-Bi-Si: Parlament Hongkonga usvojio akon o zabrani prikazivanja filmova za koje se smatra da krše interese nacionalne bezbednosti Kine

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. oktobar 2021.

 HONGKONG- Parlament Hongkonga usvojio je novi zakon o zabrani prikazivanja filmova za koje se smatra da krše interese nacionalne bezbednosti Kine.

Kazna za kršenje zakona uključuje do tri godine zatvora i 130.000 dolara novčane kazne. Kritičari smatraju da će ovaj novi zakon biti poguban za lokalnu filmsku industriju, prenosi Bi-Bi-Si.

Zakon o cenzuri filmova odobren je u Zakonodavnom savetu u kojem nema opozicije. Prema savetu, glavni sekretar, druga najmoćnija osoba u gradskoj upravi, ima ovlašćenje da oduzme licencu filmu ako se utvrdi da „podržava, veliča i podstiče aktivnosti koje bi mogle ugroziti nacionalnu bezbednost”, prenosi Tanjug.

Reditelj Kivi Čou, čiji je dokumentarac „Revolucija našeg vremena”, koji govori o protestima 2019, ove godine prikazan na filmskom festivalu u Kanu, rekao je za novinsku agenciju Rojters da će zakon „pogoršati autocenzuru i uvesti strah u filmske krugove”.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner