Početna strana > Hronika > Berane: Osvanuli grafiti mržnje na kućama muslimana; SNP: Udbaške metode iz DPS kuhinje
Hronika

Berane: Osvanuli grafiti mržnje na kućama muslimana; SNP: Udbaške metode iz DPS kuhinje

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2020.

U beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko danas su osvanuli grafiti mržnje - na zidovima kuća u tim naseljima u kojima živi muslimansko stanovništvo, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Đurišića i vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”, prenosi portal CdM.

U saopštenju se ističe da je reč o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih 90-tih, kada su, kako je navedeno, “pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

SNP je pozvao Bošnjake i Muslimane da ne nasedaju na te provokacije jer oni sa pravoslavnim stanovništvom nikada nesu imali bilo kakav problem.

SNP je zatražio od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mestima gde su ispisani sramni grafit.

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.

“Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vera i nacija”, istaknuto je u saopštenju Bošnjačke stranke u Beranama.

(Nova)