Хроника

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан служе литургију помирења у храму Светог Саве: "Добродошли драга браћо! Добродошли у заједницу љубави, ви и сав Ваш богољубиви народ"

Штампа
четвртак, 19. мај 2022.

 Поглавари Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ), патријарх Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан, почели су у 9 сати да служе „литургију помирења” у храму Светог Саве у Београду.

Заједничким богослужењем спроводи се у дело одлука СПЦ којом се превазилази раскол, настао након што се МПЦ самовољно издвојила из ње желећи пуну самосталност – аутокефалност.

У образложењу одлуке, Сабор СПЦ, који заседа током ове седмице, саопштио је да је ова литургија могућа, јер се МПЦ вратила у њено окриље, у статус аутономије како је и било пре издвајања.

Тај поступак није прихватила СПЦ али ни остале православне цркве, сматрајући га неканонским, тако да се МПЦ нашла у расколу.

Како су македонски медији пренели, у потврди МПЦ да њена делегација долази у Београд наводи се тек да се заједничким богослужењем успоставља јединство не само са СПЦ већ и са осталим православним Црквама, пренела је Бета.

Такође се наводи да је то корак до очекиваног коначног остварења жељеног циља МПЦ а то је аутокефалност.

У одлуци СПЦ се наводи да је дијалог о њеном евентуалном коначном статусу „легитиман и реалан”.

Јавност је тек прошле седмице обавештена да су две цркве водиле тајне разговоре о превазилажењу спора.

Званичних информација о преговору је мало, али се очекује њихов наставак.

У оквиру СПЦ функционише Православна охридска архиепископија (ПАО) као аутономна која је формирана након што је договор са МПЦ о њеном враћању у аутономни статус, постигнут пре деценије, пропао.

Нема званичних информација каква је будућа судбина ПАО и њеног поглавара Јована (Вранишковског).

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]