Početna strana > Hronika > Beograd: Nekoliko desetina hiljada građana na protestu "Jedan od pet miliona - Svi kao jedan", saopšten pregovarački tim za dijalog sa vlašću
Hronika

Beograd: Nekoliko desetina hiljada građana na protestu "Jedan od pet miliona - Svi kao jedan", saopšten pregovarački tim za dijalog sa vlašću

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. april 2019.

Protest protiv aktuelne vlasti "Jedan od pet miliona - Svi kao jedan" završen je  ispred zgrade RTS-a u Beogradu. Saopšten je pregovarački tim za tri ključne tačke dijaloga između vlasti i predstavnika protesta. 

Okupljenima se obratio glumac i funkcioner DS Branislav Lečić.

Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom formiranja tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga "Vučićeve diktature" i krize u kojoj se Srbija nalazi:

1) zarobljeni mediji

2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

3) neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije.

"Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke", rekao je Lečić.

On je naveo da su odabrali pregovarački tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent na FPN-u Dušan Vučićević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

Osvrnuo se na jučerašnji govor ministra Ivice Dačića koji je na skupu "Budućnost Srbija" pitao da li je Čorba pevao pesmu  "Ostani đubre do kraja", jer odgovara opoziciji, Lečić je naveo da će Dačiću ta đubrad ispod prozora.

Uvek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobediti - budite sigurni, počeli su da pucaju malo po malo, curi im to zlo, dodao je.

"Niko ne sme da mrzi onoga ko je zbog sendviča došao. Ne radite to. Pocenjivanje i ponižavanje naroda treba da ide od onih koji treba da odu, ali ne od nas. Mi moramo da razumemo naš narod da podržimo ono što vačlja, a oni će se sami postideti i već se stide", rekao je okupljenima.

Lečić je rekao da je Vučić, poput kolege Čaušeskua, okrenuo komšiju na komšiju. "Naša zemlja se nalazi u dubokoj političkoj krizi, i za to je odgovoran Vučić".

Nastavljamo protest i taj protest će trajati, odgovorno vam tvrdim, sve do pobede, naveo je. "Uporno dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša subota će pobediti, ja ti to kažem, Aleksandre Vučiću", naveo je.

On je pozvao okupljene na šetnju do RTS, kako je rekao, "da ih još jednom čuju", ali i da građani u protestu pokažu koliko su civilizovani.

Janko Veselinović najavio formiranje "slobodne zone" u blizini Skupštine za 4. Maj

Jedan od članova Saveza za Srbiju Janko Veselinović najavio je da će opozicija 4. maja formirati takozvanu "slobodnu zonu" u blizini Skupštine, ukoliko, kako je rekao, vlast ne pristane na dijalog o zahtevima opozicije.

"U toj zoni biće i slobodni narodni parlament, odbornici iz cele Srbije", rekao je Veselinović na kraju večerašnjeg protesta, ali nije objasnio šta slobodna zona tačno znači i šta podrazumeva.

On je najavio i da će "obeležiti" godišnjicu rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, te da će narednu subotu, dan pred Uskrs, obeležiti "humanitarnim akcijama širom Srbije".

 Protest protiv aktuelne vlasti "Jedan od pet miliona - Svi kao jedan" biće održan danas u 18 časova kod Terazijske česme u Beogradu, jer nisu ispunjeni zahtevi građana i opozicije.

Na prethodnom protestu 13. aprila u Beogradu zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Lideri Saveza za Srbiju najavili su da će na današnjem protestu biti predstavljen zajednički tim sastavljen od stručnjaka, za razgovor sa predstavnicima vlasti o oslobađanju medija i stvaranju uslova za fer i poštene izbore.

(Agencije)