среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Београд домаћин самита Покрета несврстаних у септембру 2011.
Хроника

Београд домаћин самита Покрета несврстаних у септембру 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 24. децембар 2010.

Београд ће у септембру бити домаћин самита Покрета несврстаних, поводом обележавања пола века од оснивања покрета.

Покрет несврстаних одлучио је да идуће године пола века постојања званично обележи на два скупа, од којих ће један бити у Београду, где је 1961. године одржан први самит.

Координациони биро несврстаних земаља у Уједињеним нацијама донео је одлуку да се званични скуп у Београду одржи у првој недељи септембра.

Тачан датум биће накнадно одређен, потврђено је Танјугу у мисији Србије при УН.

На том састанку окупиће се министри иностраних послова свих држава које су до сада председавале покретом, што значи све земље које су биле домаћини самита несврстаних.

Састанком у Беогаду председаваће шеф дипломатије Египта, који тренутно председава покретом.

Скуп је отворен за све чланице и посматраче, који су позвани да дођу у Београд и присуствују састанку на нивоу који саме одреде.

Састанак у Београду улази у календар званичних састанака несврстаних.

Поред тога, несврстани ће обележити пола века постојања на редовном министарском састанку у мају 2011. године, у Индонезији.

Министарски састанци редовно се одржавају између два самита Покрета несврстаних, који броји 118 чланица и 18 посматрача, од укупно 192 државе чланице УН.

Предлог да несврстани у Београду обележе 50 година од оснивања покрета, Србија је изнела још пре годину дана, истичући да је то најприкладније место, јер је ту одржан први самит.

У протеклом периоду, било је замерки неких земаља, јер Србија није чланица покрета, а неке су изражавале сумњу да би то био део намера да се од несврстаних извуче подршка за српски став по питању Косова и Метохије.

После усвајања резолуције Генералне скупштине УН у септембру, косовско питање је изгубило тај контроверзни карактер, па је Покрет несврстаних нашао соломонско решење и одлучио да и Београд буде место где ће се обележити тај јубилеј.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер