Početna strana > Hronika > Benjamin Netanijahu: U slučaju da Iran ostvari pretnje i prekrši nuklearni sporazum međunarodna zajednica im odmah mora uvesti sankcije
Hronika

Benjamin Netanijahu: U slučaju da Iran ostvari pretnje i prekrši nuklearni sporazum međunarodna zajednica im odmah mora uvesti sankcije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. jun 2019.

 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da Izrael neće dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem, nakon što je Teheran najavio da će premašiti ograničenje zaliha postavljeno nuklearnim sporazumom sa velikim silama koji stiče u narednih deset dana.

"Danas je Iran pretio da će obogatiti svoj uranijum preko limita nuklearnog sporazuma, to nas ne iznenađuje. U slučaju da ostvari svoje pretnje i prekrši nuklearni sporazum međunarodna zajednica mora odmah uvesti sankcije koje su ranije određene. Izrael neće dozvoliti da se Iran snabde nuklearnim oružjem", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Na osnovu uslova nuklearnog sporazuma Iran može da ima zalihe ne veće od 300 kilograma nisko obogaćenog uranijuma.

Portparol agencije za atomsku energiju je rekao da, imajući u vidu nedavnu odluku Irana da učetvorostruči svoju proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma, ta zemlja će preći limit od 300 kilograma 27. jula, navodi AP.

(Beta)