Početna strana > Hronika > Belorusija: Belorusko-ruska vojna vežba "Slovensko bratstvo 2020" održava se bez Vojske Srbije
Hronika

Belorusija: Belorusko-ruska vojna vežba "Slovensko bratstvo 2020" održava se bez Vojske Srbije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. septembar 2020.

 Belorusko-ruska vežba „Slovensko bratstvo 2020”, na kojoj je trebalo da učestvuje i Vojska Srbije, počela je u ponedeljak na poligonu „Brestski”, kod Bresta, na krajnjem zapadu Belorusije, u blizini granice ove zemlje s Poljskom. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, tema vežbe je kontraterorističko delovanje i nije uperena protiv bilo koje zemlje. Sa ruske strane angažovana je četa iz sastava vazdušnodesantne jedinice iz Pskova.

„Tokom prve faze, koja bi po planu trebalo da se završi 25. septembra, beloruski i ruski padobranci preduzimaće zajedničke akcije kao deo taktičke grupe. Takođe, organizovaće se dani nacionalne kulture i sportska takmičenja”, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Srbija je odustala od učešća u ovoj do sada trilateralnoj rusko-belorusko-srpskoj vežbi, koja se održava još od 2015. godine, nakon što je vlada usvojila odluku o moratorijumu na učešće u svim vežbama sa stranim partnerima u narednih šest meseci. Otkazano je ukupno oko 200 međunarodnih vojnih aktivnosti, a ovoj odluci je prethodio pritisak EU da se ne održavaju vojne vežbe s Belorusijom zbog unutrašnjopolitičke krize u ovoj zemlji. Osim ove, bila je u planu i prva bilateralna srpsko-beloruska vežba „Zajednički odgovor”, u Srbiji.

Prilikom susreta s kineskom ambasadorkom Čen Bo u ponedeljak, ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da je Vlada Srbije usvojila Zaključak o obustavljanju međunarodne saradnje u oblasti odbrane u narednih šest meseci, pod, kako je jasno rekao, „strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije”.

Rusija, naravno, ne odustaje od vežbi s Belorusijom, ali im pristupa naglašeno transparentno, da se ove aktivnosti ne bi protumačile kao mešanje u unutrašnje stvari ove zemlje. Ovaj oblik saradnje Moskve i Minska bio je tema i susreta predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u ponedeljak u Sočiju.

Kako prenosi „Sputnjik”, Putin je, komentarišući zajedničke vojne vežbe, rekao da će se jedinice Oružanih snaga Rusije nakon njihovog održavanja vratiti u mesta svog stalnog baziranja. Oficiri VS, u skladu s odlukom vlade, neće učestvovati ni u komandnoj vežbi ODKB-a „Neuništivo bratstvo 2020”, koja se u oktobru održava u Belorusiji.

Šojgu u Minsku

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u sredu je boravio u poseti Belorusiji, tokom koje je u Minsku razgovarao sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom. Analizirana je prva faza vežbe „Slovensko bratstvo 2020” koja se ove godine održava u Belorusiji kao i istaknuta spremnost za sprovođenje druge faze vežbe krajem meseca.

Rusko Ministarstvo odbrane je, prenosi Sputnjik, saopštilo da su beloruski vojnici stigli u Astrahansku oblast na strateško-komandnu vežbu „Kavkaz 2020”. Pored toga, od 12. do 16. oktobra na teritorii Belorusije će biti održane komandno-štabne vežbe sa mirovnim snagama ODKB „Neuništivo bratstvo 2020”. 

(Politika)