Početna strana > Hronika > Bečki „Virtšaftsblat“: Gazprom gradi naftovod između Rumunije i Srbije
Hronika

Bečki „Virtšaftsblat“: Gazprom gradi naftovod između Rumunije i Srbije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. septembar 2013.

Konzorcijum koji se sastoji iz dva rumunska i dva srpska preduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dve zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat".

Konzorcijum čine sa rumunske strane Conpet i Oil Terminal, a sa srpske NIS, koji je u vlasništvu Gazprom-a i Transanfta. Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.

Trenutno postoji naftovod između Konstance i rumunskog grada Pitesti. Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona evra, sistema naftovoda biće povezane dve zemlje.

Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosleđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Bosanskom brodu.

Novi krak naftovoda biće deo panevropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta. Najveći deo naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer Konpet-a.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta.

(Blic)