Početna strana > Hronika > BBC: Udarac Evropskoj uniji u UN
Hronika

BBC: Udarac Evropskoj uniji u UN

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. septembar 2010.

Evropska unija pretrpela je u utorak udarac na međunarodnoj sceni: tražila je od Generalne skupštine UN da usvoji rezoluciju koja bi, u skladu sa Lisabonskim ugovorom, omogućila predsedniku Evropskog saveta ili Visokom predstavniku za spoljnu politiku i bezbednost da u UN predstavljaju evropski blok, umesto ambasadora zemlje koja trenutno predsedava Unijom.

Predsednik EU neće moći da se obrati Generalnoj skupštini UN

Rasprava o tome je, međutim, odgođena, na zahtev zemalja u razvoju, pa se postavlja pitanje ko će govoriti u ime EU kada se svetski lideri sledeće sedmice okupe na godišnjem zasedanju Generalne skupštine.

U suštini, radi se o redosledu govornika.

Kada je EU predstavljala zemlja koja je bila predsedavajući u šestomesečnom mandatu, obično bi se našla pri vrhu spiska.

No, otkako je Unija imenovala predsednika sa fiksnim mandatom, on ili njegov predstavnik govorili bi pred kraj zasedanja, jer EU nije članica UN, već samo posmatrač.

Zbog toga je Unija i zatražila usvajanje rezolucije kojom bi joj se priznao novi status.

To se, međutim, nije dopalo zemljama u razvoju jer je EU, iako ne traži punopravno članstvo, u suštini tražila prava koja nema nijedna druga regionalna grupacija.

“Naš glas se ionako slabo čuje, želimo da saznamo kako bi se to odrazilo na nas”, rekao je BBCju ambasador jedne članice karipske grupacije KARIKOM, koja je zatražila odgađanje rasprave o rezoluciji UN.

64. zasedanje Generalne skupštine je zatvoreno, a 65. otvoreno, a da se rezolucija EU nije našla na dnevnom redu.

Kako je dnevni red za prvih nekoliko meseci 65. zasedanja već prepun, ne zna se kada bi to pitanje moglo ponovo da se otvori.

Izvesno je, međutim, da se predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sledeće sedmice neće obratiti Generalnoj skupštini UN.

Umesto njega govoriće, po svoj prilici, vršilac dužnosti belgijskog premijera Iv Leterm.

(BBC)