Početna strana > Hronika > BBC: Prištinska Strategija za sever Kosova
Hronika

BBC: Prištinska Strategija za sever Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2010.

Nekoliko dana nakon što su Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt i vlada u Prištini objavili da rade na strategiji za uspostavljanje kontrole nad severnim delom Kosova, u javnost su procureli neki detalji tog plana.

Detalje je objavio list "Glas Juga" koji izlazi u srpskoj enklavi Gračanici, a izvor iz misije EU na Kosovu, koji nije želeo da mu se pominje ime, potvrdio je za BBC autentičnost tog teksta.

U dokumentu koji nosi naslov "Strategija za sever Kosova", stoji da je decentralizacija, odnosno formiranje zasebne opštine Severne Kosovske Mitrovice, najvažniji korak u nastojanju Prištine da uspostavi vlast nad severom.

Ideja autora je da se Srbima u tom delu Kosova pokaže da će imati koristi od decentralizacije, odnosno da se akcenat stavi na "praktične koristi" od decentralizacije, kako bi se prevazišao najveći problem, to jest - "doživljaj da osnivanje nove opštine Severna Mitrovica označava i prihvatanje nezavisnosti Kosova".

U tekstu se takođe navodi da bi Priština trebalo da "snažno podrži Srbe voljne za saradnju" i da obezbedi sredstva kojima bi ojačala "umerene političke faktore na severu Kosova".

Prema zamisli vlade u Prištini opština Severna Kosovska Mitrovica trebalo bi da zaživi nakon izbora za njenu skupštinu koji su planirani za maj.

Dokument predviđa da odmah počnu pripreme za konstituisanje te opštine, tako što će Međunarodna civilna kancelarija imenovati pripremni tim za tu opštinu i otvoriti njegovu kancelariju u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice, gde žive i Srbi i Albanci.

U istim prostorijama, kako se dodaje, trebalo bi otvoriti i kancelariju za zajednice Vlade Kosova i preći u postepeno proširivanje ovlašćenja ovih tela.

"Strategija za sever" takođe predviđa pojačano prisustvo Kosovske policijske službe na severu Kosova, osnivanje sudova i potpuno preuzimanje kontrole nad dva carinska punkta prema Srbiji.

Autori dokumenta navode da bi posle uspešnog formiranja opštine severne Kosovske Mitrovice i njene integracije u sistem Kosova, sličan mehanizam bio primenjen i za integraciju postojeće 3 opštine na severu u kojima Srbi čine većinu -- Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

U tekstu se kaže i da najveću prepreku za realizaciju ove strategije predstavlja zvanični Beograd, "koji podržava paralelne institucije i vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju u kosovskom sistemu".

Ekonomska kriza u Srbiji, dodaju autori, predstavlja pogodan trenutak za realizaciju plana o reintegraciji jer je vlada Srbije u budžetu smanjila izdvajanja za kosovske Srbe.

Navodi se i da srpske "paralelne" institucije, koje ne priznaju vladu u Prištini treba marginalizovati i istovremeno zatvoriti kancelarije UNMIK-a, a pojačati angažman Evropske unije, preko Euleksa.

U dokumentu se kaže da bi Euleks trebalo bi da otvori kancelarije na severu i angažuje veći broj prevodilaca, vozača i drugog osoblja iz redova kosovskih Srba, kako bi se pojačali kontakti sa srpskom zajednicom.

BBC-jev dopisnik iz severnog dela Kosovske Mitrovice Tanja Vujisić kaže da je teško zamisliti da strategija koju su pripremili vlada Kosova i Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika bude primenjena na miran i bezbolan način.

Ona podseća da su Srbi na severu su burno reagovali prošle godine kada je policija UNMIK-a pokušala da zauzme zgradu suda u severnom delu grada i da je došlo do žestokih sukoba u kojima je poginuo jedan ukrajinski policajac.

Pokušaj vlade u Prištini da uspostavi kontrolu nad pojedinim institucijama na severu bi, prema njenim rečima, verovatno izazvao još jači revolt Srba.

(BBC)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner