четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > BBC: Мишљење МСП и резолуција 1244
Хроника

BBC: Мишљење МСП и резолуција 1244

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 23. јул 2010.

Како је суд "гурнуо у страну" одредбу о интегритету СРЈ? Да ли су независност прогласиле привремене власти Косова или изабрани представници народа?

Одлука Међународног суда правде о легалности проглашења косовске независности, и за многе правнике представља изненађење - јер су били уверени да независност Косова спречава резолуција 1244 Савета безбедности усвојена после НАТО бомбардовања 1999. године.

У том документу се говори и о територијалном интегритету тадашње СРЈ, чији је правни наследник постала Србија 2006. после иступања Црне Горе из државне заједнице са Србијом.

Но судије МСП-а су већином гласова донеле закључак да проглашење независности није противно тој резолуцији.

Како је то могуће? - BBC је питао професора међународних односа на универзитету у Оксфорду Адама Робертса.

"Управо то је ставка у саветодавном мишљењу коју је најтеже разумети, јер резолуција 1244 потврђује територијални интегритет и суверенитет Југославије. Потпуно је разумљиво да у Србији постоји забринутост због тога што је та одредба гурнута у страну. Мислим да су судије имале највише проблема да се усагласе око те одредбе саветодавног мишљења", објаснио је проферос Адам Робертс.

Чији су представници прогласили независност Косова?

Судије МСП-а су одлучиле да резолуција 1244 није препрека зато што су аутори декларације о независности себе назвали демократски изабраним лидерима народа Косова. Другим речима нису за себе рекли да су представници привремених институција на Косову формираних на основу резолуције 1244.

За судије МСП-а је то било довољно да закључе да резолуција 1244 не обавезује они који су објавили декларацију о независности.

BBC је питао професора Роберста и колико је такав закључак суда оправдан ако се зна да су декларацију донели посланици скупштине Косова који су изабрани на изборима организованим управо у правном оквиру који је створила резолиција 1244.

"То је потпуно тачно. То врло добро знам јер сам био посматрач на изборима за покрајинску скупштину Косова у новембру 2001. године. Значи, врло сам свестан те везе. Са тог становишта можете рећи да је одлука судија изненађујућа. Али са друге стране ја разумем зашто су судије донеле овакву одлуку јер би било проблематично да неко међународно тело донесе супротан закључак – тј. да каже да су проглашења независности увек противна међународном праву. Ово стога што постоји општи принцип територијалног суверенитета и интегритета постојећих држава. То би представљало велику тешкоћу. Разумљиво је да судије нису хтеле да апсолутно одбаце сва проглашења независности", закључио је професор права Адам Робертс анализирајући саветодавно мишљење МСП-а од 22. јула.

(BBC)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер