Хроника

BBC: Европски дугови извор бриге - тржишта не верују у стабилност еврозоне

Штампа
среда, 01. децембар 2010.

Ни после споразума ЕУ и ММФ са Ирском о скупом зајму - тржишта не верују у стабилност еврозоне. Брину Португал, Шпанија, Италија, Белгија. Нема новца из комерцијалних извора.

Пад евра и високе камате на зајмове задуженим земљама еврозоне - говоре да споразум ЕУ и ММФ са Ирском није умирио инвеститоре и берзе који нису сигурни у стабилност еврозоне.

Показатељи говоре да не престаје забринутост финансијских тржишта због задужености европских држава, упркос пакету помоћи договореном између Ирске и кредитора (ЕУ и ММФ) прошле недеље.

Камате које Шпанија и Португал морају да плаћају на зајмове на међународним берзама су још једном повећане у уторак.

Зато влада забринутост, јавља BBC-јев економски аналитичар, да ће ове две земље отплаћивати најновије кредите тешко и да ће им бити потребна додатна помоћ из иностранства.

Португалска централна банка је упозорила да се комерцијалне банке у земљи налазе у опасном стању, а уједно су певећане камате и на зајмове Белгији и Италији иако су оне још знатно ниже од камата на зајмове Ирској и Грчкој.

Евро, јединствена европска валута, је забележио у уторак пад у односу на долар и достигао је најнижи ниво у протеклих десет недеља.

"Јасни знаци" за бригу

BBC-јев аналитичар закључује да подаци са тржишта у уторак јасно показују да пакет финансијске помоћи Ирској, договорен у недељу, није одагнао забринутост на берзама због задужености влада еврозоне.

Та забринутост се одражава на пад евра а видљива је и у скоку камата на зајмове задуженим европским земљама.

Уз то, ни Шпанија ни Португал немају јаке владе које су у стању да помогну код доношења тешких одлука о новим порезима и смањењу јавне потрошње.

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]