Početna strana > Hronika > BBC: Evropski dugovi izvor brige - tržišta ne veruju u stabilnost evrozone
Hronika

BBC: Evropski dugovi izvor brige - tržišta ne veruju u stabilnost evrozone

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. decembar 2010.

Ni posle sporazuma EU i MMF sa Irskom o skupom zajmu - tržišta ne veruju u stabilnost evrozone. Brinu Portugal, Španija, Italija, Belgija. Nema novca iz komercijalnih izvora.

Pad evra i visoke kamate na zajmove zaduženim zemljama evrozone - govore da sporazum EU i MMF sa Irskom nije umirio investitore i berze koji nisu sigurni u stabilnost evrozone.

Pokazatelji govore da ne prestaje zabrinutost finansijskih tržišta zbog zaduženosti evropskih država, uprkos paketu pomoći dogovorenom između Irske i kreditora (EU i MMF) prošle nedelje.

Kamate koje Španija i Portugal moraju da plaćaju na zajmove na međunarodnim berzama su još jednom povećane u utorak.

Zato vlada zabrinutost, javlja BBC-jev ekonomski analitičar, da će ove dve zemlje otplaćivati najnovije kredite teško i da će im biti potrebna dodatna pomoć iz inostranstva.

Portugalska centralna banka je upozorila da se komercijalne banke u zemlji nalaze u opasnom stanju, a ujedno su pevećane kamate i na zajmove Belgiji i Italiji iako su one još znatno niže od kamata na zajmove Irskoj i Grčkoj.

Evro, jedinstvena evropska valuta, je zabeležio u utorak pad u odnosu na dolar i dostigao je najniži nivo u proteklih deset nedelja.

"Jasni znaci" za brigu

BBC-jev analitičar zaključuje da podaci sa tržišta u utorak jasno pokazuju da paket finansijske pomoći Irskoj, dogovoren u nedelju, nije odagnao zabrinutost na berzama zbog zaduženosti vlada evrozone.

Ta zabrinutost se odražava na pad evra a vidljiva je i u skoku kamata na zajmove zaduženim evropskim zemljama.

Uz to, ni Španija ni Portugal nemaju jake vlade koje su u stanju da pomognu kod donošenja teških odluka o novim porezima i smanjenju javne potrošnje.

(BBC)