Početna strana > Hronika > BBC: Belgiji preti raspad na flamanski i valonski deo
Hronika

BBC: Belgiji preti raspad na flamanski i valonski deo

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. februar 2011.

Belgija je postala svetski rekorder kao zemlja koja najduže čeka na formiranje nove vlade.

Od izbora je prošlo više od 8 meseci, a dogovora o vladi nema ni u najavi.

Nad jednom od najprosperitetnijih zemalja u Evropi, lebdi mogućnost raspada na flamanski i valonski deo.

Svetski rekord su donedavno držali Holanđani. Oni su pre nešto više od 3 decenije od izbora do formiranja vlade čekali 208 dana.

Onda ih je prošle godine prestigao Irak. Tamošnji političari - šiitski i sunitski muslimani i Kurdi o formiranju vlade dogovorili su se tek 249 dana posle izbora.

Belgijanci na vladu čekaju od juna prošle godine, i po svemu sudeći čekaće još neko vreme. Hiljade mladih Belgijanaca izašli su u četvrtak na ulice zahtevajući od političara da se uozbilje i nađu kompromis.

"Ono što želimo da postignemo je da ih prodrmamo, da ih nateramo da shvate da smo siti svega što oni rade i da moraju nešto da preduzmu. Treba nam vlada koja će funkcionisati i rešavati naše probleme", kaže jedna Belgijanka koja je učestvovala u obeležavanju neslavnog rekorda.

Problem je u tome što stranke u Belgiji ne mogu da se dogovore o reformi belgijske federacije.

Flamanci na severu traže veći stepen samostalnosti. Valonci na jugu na to ne pristaju strahujući da bi to bio korak ka raspadu zemlje.

U celu priču se umešao i kralj Albert koji je imenovao izaslanika da pomogne u pregovorima između vodećih stranaka.

U Briselu je organizovana i "pomfrit revolucija". Širom grada se na štandovima pržio pomfrit, koji je inače neizbežni deo tradicionalne belgijske kuhinje.

"Mislim da je pomfrit revolucija odličan simbolički gest koji će naterati naše političare da se postide, kako se mi više ne bismo stideli, jer živimo u zemlji koja je bez vlade duže nego bilo koja druga zemlja na svetu. Političari treba da prestanu da se svađaju i da nađu kompromis", poručili su demonstranti.

(BBC)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner