Početna strana > Hronika > Barselona: Desetine hiljada Katalonaca protestovale treći dan zaredom, neredi i sukobi sa policijom, demonstranti palili kontejnere i automobile, policija ispalila penasti gas
Hronika

Barselona: Desetine hiljada Katalonaca protestovale treći dan zaredom, neredi i sukobi sa policijom, demonstranti palili kontejnere i automobile, policija ispalila penasti gas

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. oktobar 2019.

Desetine hiljada Katalonaca protestovale su u Barseloni, treći dan zaredom, i sukobljavale se s policijom, izražavajući gnev zbog dugačkih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih separatista.

Demonstranti i policija sukobili su se večeras u Barseloni, trećeg dana protesta zbog presuda liderima katalonskih separatista, javlja Rojters.

Policija za suzbijanje nereda ispalila je penasti gas, dok su demonstranti palili kontejnere i automobile u blizini odeljenja za unutrašnje poslove regionalne vlade u glavnom gradu Katalonije.

Zbog vatre su blokirane najmanje četiri ulice.

Demonstranti su prethodno večeras bacali rolne toalet papira zato što, kako su rekli organizatori, "ima mnogo toga što treba očistiti".

Demonstranti iz više gradova Katalonije danas su krenuli u protestni marš sa namerom da do petka stignu u Barselonu.

Stotine pripadnika policije su u pripravnosti, pošto je u sukobima koji su u prethodna dva dana izbili na protestima u Barseloni i drugim katalonskim gradovima povređeno više od 200 ljudi. Direktor katalonske policije Pere Ferer rekao je da vlasti očekuju nove sukobe s radikalnim separatistima.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes rekao je da vlasti neće biti isprovocirane da preduzmu drastične mere posle sukoba policije i demonstranata u Kataloniji.

U večerašnjem obraćanju putem televizije Sančes je kazao da će vlada Španije odgvoriti na nasilje "čvrstinom, smirenošću i jedinstvom".

Sančes se tokom dana konsultovao u Madridu s drugim političkim liderima o situaciji u Kataloniji, a neki od njih su tražili uvođenje vanrednih mera u tom španskom regionu.

Za nasilje na protestima španski premijer je optužio "organizovane grupe ekstremista".

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

(Beta, AP, Tanjug)