Хроника

Истраживање мреже „Банквоч“: ТЕ Костолац Б у 2018. години емитовала чак 14 пута више сумпор диоксида него што је дозвољено – више него цео регион

Штампа
уторак, 10. децембар 2019.

Укупне емисије сумпор диоксида из термоелектрана на угаљ у Србији, Косову, Босни и Херцеговини и Северној Македонији су у 2018. години биле чак шест пута више него што је било дозвољено у Националним плановима за смањење емисија које су земље доставиле Секретаријату Енергетске заједнице са седиштем у Бечу, наводи се у извештају који је објавила мрежа невладиних организација са седиштем у Прагу "Bankwatch".

У извештају се наводи да су емисије сумпор диоксида у Србији прошле године биле шест пута веће од граничне вредности емисија дозвољених у Националном плану, а да је сама Термоелектрана Костолац Б емитовала више сумпор диоксида него што је дозвољено за цео регион, упркос томе што је то једина термоелектрана у региону која има ново постројење за одсумпоравање - наводно пуштено у рад још у јулу 2017. године.

На нивоу појединачних термоелектрана, највећи загађивач је Костолац Б, чије су емисије сумпор диоксида биле чак 14 пута више (113.913 тона) него што је дозвољено у Националном плану за то постројење, а на другом месту је термоелектрана Никола Тесла Б, која је прошле године емитовала 89.045 тона сумпор диоксида.

"Bankwatch" подсећа да су све земље Западног Балкана чланице Енергетске заједнице, и да су стога имале обавезу да до 2018. смање загађење из термоелектрана у складу са Директивом о великим постројењима за сагоревање.

Упркос томе, ниједна од земаља које су сачиниле Национални план за смањење емисија штетних гасова није испоштовала своје укупне граничне вредности емисија на нивоу државе за 2018. годину, наводи се у извештају.

(Бета)

Видети још: Београд јутрос четврти најзагађенији град на свету

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]