Početna strana > Hronika > Istraživanje mreže „Bankvoč“: TE Kostolac B u 2018. godini emitovala čak 14 puta više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno – više nego ceo region
Hronika

Istraživanje mreže „Bankvoč“: TE Kostolac B u 2018. godini emitovala čak 14 puta više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno – više nego ceo region

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

Ukupne emisije sumpor dioksida iz termoelektrana na ugalj u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji su u 2018. godini bile čak šest puta više nego što je bilo dozvoljeno u Nacionalnim planovima za smanjenje emisija koje su zemlje dostavile Sekretarijatu Energetske zajednice sa sedištem u Beču, navodi se u izveštaju koji je objavila mreža nevladinih organizacija sa sedištem u Pragu "Bankwatch".

U izveštaju se navodi da su emisije sumpor dioksida u Srbiji prošle godine bile šest puta veće od granične vrednosti emisija dozvoljenih u Nacionalnom planu, a da je sama Termoelektrana Kostolac B emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za ceo region, uprkos tome što je to jedina termoelektrana u regionu koja ima novo postrojenje za odsumporavanje - navodno pušteno u rad još u julu 2017. godine.

Na nivou pojedinačnih termoelektrana, najveći zagađivač je Kostolac B, čije su emisije sumpor dioksida bile čak 14 puta više (113.913 tona) nego što je dozvoljeno u Nacionalnom planu za to postrojenje, a na drugom mestu je termoelektrana Nikola Tesla B, koja je prošle godine emitovala 89.045 tona sumpor dioksida.

"Bankwatch" podseća da su sve zemlje Zapadnog Balkana članice Energetske zajednice, i da su stoga imale obavezu da do 2018. smanje zagađenje iz termoelektrana u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Uprkos tome, nijedna od zemalja koje su sačinile Nacionalni plan za smanjenje emisija štetnih gasova nije ispoštovala svoje ukupne granične vrednosti emisija na nivou države za 2018. godinu, navodi se u izveštaju.

(Beta)

Videti još: Beograd jutros četvrti najzagađeniji grad na svetu

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner