Početna strana > Hronika > Banjaluka: Skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma
Hronika

Banjaluka: Skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. septembar 2021.

Skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćirilice u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovani i normirani tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture.

Ćiriličnim pismom smatra se standardizovani tip ćirilice, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta.

Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa podrazumeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da koriste standardizovan oblik ćirilice, poštujući njen integritet i štiteći njenu kulturnu vrednost.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner