Početna strana > Hronika > Bakir Izetbegović: Petsto godina Srbi pričaju o Kosovu pa ih niko ne naziva plačljivim Srbima, izgubili su tu bitku i bilo je šta je bilo
Hronika

Bakir Izetbegović: Petsto godina Srbi pričaju o Kosovu pa ih niko ne naziva plačljivim Srbima, izgubili su tu bitku i bilo je šta je bilo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. april 2019.

 Sarajevo -- Bakir Izetbegović, predsednik SDA BiH, kazao da Hrvatska nema teritorijalne pretenzije prema BiH, a da je što se Srbije tiče probem Milorad Dodik.

On kaže da s jedne strane postoje potvrde teritorijalnog integriteta BiH i o dobrosusedskim odnosima, dok s druge, dodaje, imate Milorada Dodika, koji daje izjave kakve daje, a sutradan je u Beogradu.

"I to dovoljno govori. Niko to ne demantuje, niti se tome suprotstavlja", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Kliks odgovarajući na pitanje da li veruje da Srbija i Hrvatska imaju dobronamerne odnose prema BiH, s obzirom na politiku koju vode. Za njega je, kaže, to kompleksno pitanje.

"Sve je to balans interesa i odgovornosti i straha ako neke stvari krenu kako ne treba. Mislim da Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH. Ona ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH, ali Hrvati u BiH žive s Bošnjacima. Ponašaju se ponekad paternalistički, nekad ignorišu naše interese. S druge strane podržavaju NATO i EU put naše zemlje. U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg", kaže Izetbegović.

Na konstataciju da Dodik u poslednje vreme kada govori o Bošnjacima često koristi pogrdne termine, poput "plačljivi Bošnjaci", a za Srebrenicu da je reč o mitu koji su izgradili Bošnjaci, Izetbegović smatra da sa aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH iz Republike Srpske "treba izbeći svakodnevnu svađu i prepirku".

"On (Dodik) to želi, traži prepirku. Petsto godina Srbi pričaju o Kosovu pa ih niko ne naziva plačljivim Srbima, izgubili su tu bitku i bilo je šta je bilo. Pogledajte na primer kako se Jevreji odnose prema holokaustu, neće nikada to zaboraviti i uvek će to koristiti da bi jačali svoju poziciju. A Bošnjacima se nameće da treba da izadju iz uloge žrtve", naveo je Izetbegović.

Smatra da to ne treba raditi i da ne treba pustiti da se te stvari zaborave i da se strane izjednače, a to je, tvrdi, cilj. "Dakle, nismo mi nikakvi plačljivi ljudi, mi smo samo dovoljno mudri da želimo da sačuvamo istinu o onome što se dešavalo u BiH", naveo je Izetbegović.

Upitan da li su mogući novi sukobi u BiH s obzirom na to da Republika Srpska formira rezervni sastav policije, Izetbegović kaže da će "sve zavisiti od odgovora", a ako taj odgovor, kako kaže, bude slab, onda je svašta moguće.

"Ova sadašnja retorika i sve što se radi ima različite ciljeve. Jedno je da se odvuku teme s onoga o čemu oni ne bi da razgovaraju, o presudi Radovanu Karadžiću, o presudi u vezi s 9. januarom, da se odvuče pažnja od socio-ekonomskog stanja, da se pomogne Srbiji u vezi s Kosovom, pokušava se praviti neki balans. Ali se i isprobava reakcija medjunarodne zajednice, patriota BiH, bacaju se probni baloni da se vidi kakav će odgovor biti", kaže Izetbegović.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner