Хроника

Б92: Министри о реконструкцији Владе

Штампа
уторак, 16. новембар 2010.

Чачак -- Министарка НИП Верица Калановић изјавила је да се залаже за реконструкцију владе која би била "мања, ефекаснија и функционалнија."

Калановићева је рекла да би у реконструисаној влади министарства требало да буду боље синхоринизована како би Влада Србије брже решавала проблеме.

Министарка је у Чачку рекла да идеју о реконструкцију владе подржава не само министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић већ и председник Србије Борис Тадића и да би то био велики корак напред.

На питање новинара да ли се плаши за своје министарско место, Калановићева одговорила да се не плаши реконструкције владе, јер се не бори за своју функцију.

"Тек ће се видети да ли ће министарства које се баве инфраструктуром бити укинута или припојена другим министарствима, с обзиром да је Влада Србије сврстала развој инфраструрктуре у земљи у пет основних приоритета", нагласила је Калановићева.

Она је рекла да није у току, односно да незна да ли су већ почели разговори о реконструкцију владе, али да идеју о реконструкцији владе у сваком случају подржава.

Медији у Србији се данас опширно баве могућом реконструкцијом Владе Србије и најављују је за почетак следеће године.

О реконструкцији у децембру

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић рекао је да званичних разговора о реконструкцији Владе Србије до сада није било, али да их он очекује у децембру, након изборних скупштина Демократске странке и Социјалистичке партије Србије.

Љајић сматра да би било потпуно нецелисходно да до тога не дође сада када су, како је рекао, практично сви коалициони партнери показали спремност за то.

"Најреалније је да се ова идеја оствари и за њену реализацију нема пуно времена", рекао је Љајић, који очекује да би нова реконструисана влада могла да стартује почетком године.

Министар, који је и лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС), каже да је најбоље да то буде што већа реконструкција јер би то значило мању, јефтинију и ефикаснију владу.

Смањење, каже он, ипак, зависи од договора унутар владајуће коалиције.

Према његовим речима, кључни ефекат смањења броја министарстава су мањи трошкови, што је, како је рекао, веома важно у оваквом економском тренутку.

СПО спреман за разговоре о реконструкцији

Српски покрет обнове спреман је да са чланицама владајуће коалиције, пре свега са Демократском странком као стратешким партнером, разговара о евентуалној реконструкцији владе, изјавио је министар за дијаспору и потпредседник СПО Срђан Срећковић.

Срећковић је Тањугу рекао да до сада у владајућој коалицији није било конкретних консултација на тему реконструкције владе те да не зна да ли су изгледније персоналне промене на челу неких министарстава или опсежнија реконструкција која би подразумевала смањење броја ресора.

"То је питање за лидере коалиције чијим је политичким договором и формирана влада. Они би требало да седну и да, далеко од очију јавности, разговарају о томе, а не да се у медијима лицитира о реконструкцији владе", казао је Цветковић.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]