Početna strana > Hronika > B92: Ministri o rekonstrukciji Vlade
Hronika

B92: Ministri o rekonstrukciji Vlade

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. novembar 2010.

Čačak -- Ministarka NIP Verica Kalanović izjavila je da se zalaže za rekonstrukciju vlade koja bi bila "manja, efekasnija i funkcionalnija."

Kalanovićeva je rekla da bi u rekonstruisanoj vladi ministarstva trebalo da budu bolje sinhorinizovana kako bi Vlada Srbije brže rešavala probleme.

Ministarka je u Čačku rekla da ideju o rekonstrukciju vlade podržava ne samo ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić već i predsednik Srbije Boris Tadića i da bi to bio veliki korak napred.

Na pitanje novinara da li se plaši za svoje ministarsko mesto, Kalanovićeva odgovorila da se ne plaši rekonstrukcije vlade, jer se ne bori za svoju funkciju.

"Tek će se videti da li će ministarstva koje se bave infrastrukturom biti ukinuta ili pripojena drugim ministarstvima, s obzirom da je Vlada Srbije svrstala razvoj infrastrurkture u zemlji u pet osnovnih prioriteta", naglasila je Kalanovićeva.

Ona je rekla da nije u toku, odnosno da nezna da li su već počeli razgovori o rekonstrukciju vlade, ali da ideju o rekonstrukciji vlade u svakom slučaju podržava.

Mediji u Srbiji se danas opširno bave mogućom rekonstrukcijom Vlade Srbije i najavljuju je za početak sledeće godine.

O rekonstrukciji u decembru

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je da zvaničnih razgovora o rekonstrukciji Vlade Srbije do sada nije bilo, ali da ih on očekuje u decembru, nakon izbornih skupština Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

Ljajić smatra da bi bilo potpuno necelishodno da do toga ne dođe sada kada su, kako je rekao, praktično svi koalicioni partneri pokazali spremnost za to.

"Najrealnije je da se ova ideja ostvari i za njenu realizaciju nema puno vremena", rekao je Ljajić, koji očekuje da bi nova rekonstruisana vlada mogla da startuje početkom godine.

Ministar, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), kaže da je najbolje da to bude što veća rekonstrukcija jer bi to značilo manju, jeftiniju i efikasniju vladu.

Smanjenje, kaže on, ipak, zavisi od dogovora unutar vladajuće koalicije.

Prema njegovim rečima, ključni efekat smanjenja broja ministarstava su manji troškovi, što je, kako je rekao, veoma važno u ovakvom ekonomskom trenutku.

SPO spreman za razgovore o rekonstrukciji

Srpski pokret obnove spreman je da sa članicama vladajuće koalicije, pre svega sa Demokratskom strankom kao strateškim partnerom, razgovara o eventualnoj rekonstrukciji vlade, izjavio je ministar za dijasporu i potpredsednik SPO Srđan Srećković.

Srećković je Tanjugu rekao da do sada u vladajućoj koaliciji nije bilo konkretnih konsultacija na temu rekonstrukcije vlade te da ne zna da li su izglednije personalne promene na čelu nekih ministarstava ili opsežnija rekonstrukcija koja bi podrazumevala smanjenje broja resora.

"To je pitanje za lidere koalicije čijim je političkim dogovorom i formirana vlada. Oni bi trebalo da sednu i da, daleko od očiju javnosti, razgovaraju o tome, a ne da se u medijima licitira o rekonstrukciji vlade", kazao je Cvetković.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner