петак, 02. јун 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Азем Власи: ЗСО ће бити формирана у оквиру уставног и правног система Косова без извршних овлашћења и директне везе са Србијом. У наставку дијалога косовска страна ће инсистирати да Србија избаци Косово из свог Устава
Хроника

Азем Власи: ЗСО ће бити формирана у оквиру уставног и правног система Косова без извршних овлашћења и директне везе са Србијом. У наставку дијалога косовска страна ће инсистирати да Србија избаци Косово из свог Устава

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 04. март 2023.

У Бриселу су 27. фебруара, председник Србије, Александар Вучић и премијер Косова, Аљбин Курти, усвојили „Споразум о путу за нормализацију односа између Србије и Косова“. Комесар ЕУ за спољну политику Џозеф Борељ, по завршетку сусрета, изјавио је да су тај Споразум прихватиле обе стране и на њега се више неће освртати – каже за Данас Азем Власи, адвокат, бивши високи политички функционер на Косову.

По садржини, додаје, то је заправо мапа пута за решавање питања од међусобног значаја који ће резултирати пуном нормализацијом међусобних, дакле међудржавних односа.

Споразум две стране третира тако, а и по форми, садржини и терминологији, да се с правом може сматрати међудржавним споразумом

На питање шта се догодило у Бриселу 27. фебруара, Власи каже да ће се „посебним анексом утврдити динамика и временски термини за решавање појединих питања што би требало да све траје отприлике 15 месеци“.

– На крају треба да се дође до финалног, правно обавезујућег споразума о нормализацији међусобних односа. Ово је споразум иза којега стоји ЕУ, дакле све њене чланице и САД, презентиран је скоро на начин ‘’узми или остави’’. Дакле, више се неће моћи у Београду говорити о дијалогу између Београда и Приштине за решавање питања Косова већ о нормализацији међусобних односа. Јер, питање Косова је решено још 2008. године, што значи да је Косово самостална и независна држава. За такво решење основе је поставио ‘Ахтисаријев план’ – каже наш саговорник.

Како додаје, у оквиру тога плана Скупштина Косова је 2008. године, 17. фебруара, прогласила независност Косова и то је била седма држава из састава бивше Југославије.

– Влада Србије, незадовољна том одлуком, обратила се Међународном суду правде тражећи оцену и став о томе. Од суда је добила јасан одговор и став да проглашење независности Косова није у супротности са Међународним правом нити са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН – сматра Азем Власи.

Споразум од 27. фебруара ове године полази од ове чињенице, наглашава, па предлагачи, ЕУ И САД и инсистирају да се кроз наставак дијалога дође до коначног правно обавезујућег споразума о нормализацији међусобних односа.

Највећи добитак за обе стране је отварање пута за брже чланство у ЕУ

Споразум предвиђа, напомиње саговорник Данаса, и добити ако се споразум спроведе и процес нормализације буде доведен до краја.

Дакле, стоји ту, како се каже, ‘’и шаргарепа и батина’’, а највећи добитак за обе стране је отварање пута за брже чланство у ЕУ уз све бенефите које то доноси.

Споразум оба две стране третира тако, а и по форми, садржини и терминологији, да се с правом може сматрати међудржавним споразумом.

– Ово је важно и од велике користи за Косово и за Србију у много аспеката. Допринеће нормалној међусуседској сарадњи, биће од користи за грађане са обе стране границе, довешће до попуштања тензија у међусобним односима, а тиме и стабилности у регији. Посебно је то значајно у светлу агресије Русије на Украјину – каже Азем Власи.

Србија ће увидети, додаје, да нема никакве користи од фраза које у инат понавља да је Косово јужна српска покрајина, лажна држава…

*Американци, тумачи се, „притискају“ Куртија да формира ЗСО. Шта је уопште тај и такав ЗСО?

– Неће бити проблема у вези Заједнице/Асоцијацје општина са српском већином. Биће формирана у оквиру уставног и правног система Косова као форма сарадње међу тим општинама по неким специфичним питањима од интереса за српску заједницу на Косову. Али то неће бити посебан ентитет ни посебан ниво власти са извршним овлашћењима нити у директној формалној вези са Србијом. Може наравно сарађивати са Србијом, добијати финансијску помоћ од ње, али институционално све ће бити унутар правног система Косова. Европски и амерички посредници су сагласни да та Заједница са српском већином буде у оквиру правног и институционалног система Косова, а никако нека имитација РС у БиХ. Оперативне активности око формирања ове заједнице унутрашња су ствар и посао Владе Косова у сарадњи са тим општинама. То није посао за Србију.

*Одакле резерве?

– Курти је имао резерве због очигледног залагања Србије да то буде Заједница српских општина, а не општина са српском већином. Косовски правни систем не допушта институционално организовање на основама националних подела. У наставку дијалога више може бити натезања и неслагања по две друге теме: са српске стране у вези заједнице општина са српском већином, њеним надлежностима и вези са Србијом. Са косовске стране с правом ће се инсистирати да у финалу дође до међусобног признања. Иначе, без тога нема нормализације међусобних односа. У том контексту разумљиво је да ће косовска страна инсистирати да Србија избаци из свог Устава Косово, јер без тога не зна се ко је с ким нормализовао односе. А Косово у Уставу Србије стоји онако како је Милошевићев режим сместио КиМ након насилног гажења уставне аутономије Косова 1989.године. Посредници у дијалогу верујем да ће помоћи да се и то реши.

*Како оцењујете безбедност грађанки и грађана Косова српске националности?

– Као у време Милошевићевог режима пред насилно гажење уставне аутономије Косова превише од тридесет година, тако се и сада преко режимских медија и јавног говора у Србији ствара лажна представа да су Срби на Косову стално угрожени од Албанаца. Иза тога је тада стајала, а и сада стоји порука да Србе на Косову, као и свуда ван Србије, може заштитити само Србија. Разних екцеса (сукоба, па и убистава) има на Косову као и у свакој средини и држави. разних ексцеса, Али највише међу Албанцима, јер су најбројнији. Да, био је онај случај рањавања двојице Срба пред бадњаке у Штрпцу, па и једна туча код Клокота. Али косовске власти, полиција и судство брзо су реаговали и виновници су судски процесуирани. У целини гледано, више су Срби угрожени на северу Косова где харају разне српске банде. Полицајци српске националности, њих око 500, напустили су службу по директиви из Београда, без икаквог основаног повода. Тамо цвета шверц и дрога, људи се плаше, а те банде понекад сарађују и са својим партнерима од криминалног заната, Албанцима. Они се добро разумеју.


Курти и Вучић се ни у чему не могу изједначити

Нико нигде не може да гарантује да неће бити ексцеса, додаје Власи, као и угрожавања сигурности грађана.

– Али на Косову органи реда брзо реагирају и предузимају мере у случају напада или угрожавања Срба, баш из политичких разлога, јер постоји свест, да то иде на штету Косова и Албанаца.

*Неретко се Вучић и Курти изједначавају по национализму и опасностима да њихова дела и изјаве угрозе животе обичних људи на Косову. Какво је ваше виђење?

– Курти и Вучић се ни у чему не могу изједначити. Вучић према Косову и Албанцима наставља политику и реторику из времена режима Слободана Милошевића. Разлика је само у томе што је Косово сада слободно и независно од Србије, па та политика и реторика не производе штету по Косово и Албанце. Курти брани уставни поредак Косова, јер му то налаже дужност. Док је у Србији овакве политике и реторике према Албанцима и Косову сваки човек на власти на Косову биће за београдску власт и режимске медије неомиљен, чак и омражен.

Тако сам пре 35 година био и сам нападан и омражен

Тако сам пре 35 година био и сам нападан и омражен и ја зато што сам бранио легалну уставну аутономију Косова од насилног гажења Милошевићевог режима. И због тога су ме отерали у затвор, каже саговорник Данаса.

– Тако је почео распад Југославије. На чело политичког покрета Албанаца за одбрану својих легитимних права од насиља Милошевићевог режима дошао је Ибрахим Ругова. И њега су сматрали сепаратистом и антисрбином. После ослобођења од Србије 1999..године на политичку сцену Косова дошли су они који су учествовали у оружаном отпору српском режиму. Они су били проглашени терористима. Сада је омражен и Курти који је због учествовања у мирним протестима ухапшен и осуђен. Тако ће се у Србији сматрати свако ко буде на власти на Косову.

*Верујете ли да це у скоријој будућности доћи до нормализације односа између два народа и на чему заснивате ваша очекивања, била она позитивна или негативна?

– Односи између Албанаца и Срба на Косову у време пре Милошевићевог режима били су нормални. Живели смо и радили заједно, уважавали се. били добри суседи. Онда је тај режим кренуо на насилно руђење легалног уставног положаја Косова и тиме погазио сва права која су Албанци имали. За Албанце су дошли тешки дани окупације који ће потрајати читавих десет година. А Срби су обманути да ће им тако бити боље. И дошло је до захлађења односа између Албанаца и Срба. Срби су морали стати уз такву политику Београда. Када би власти и режимска пропаганда из Београда престали са оваквом реториком против Косова и Албанца односи би били знатно бољи.

Курти није корумпиран нити поткупљив

*У чему се састоји ваша критика Куртијеве политике?

– Немам неке посебне критике према Куртију. Њему недостаје искуство у вођењу послова државе, јер је дуго деловао као опозиционар. Зато понекада не показује тактичност, флексибилност, можда лукавство, нарочито у контактима и сарадњи са међународним факторима. Он добро брани државне интересе Косова, поштује уставност и законитост. Није корумпиран нити поткупљив.

*Верујете ли да се Вучић давањем сагласности на споразум одрекао идеје о подели Косова?

– Подела је потпуно бесмислена па и глупа идеја. Шта би тиме Србија добила? Територију општине Лепосавић за Прешево и Бујановац? Друго, питање граница у Европи су завршена тема. Пре четири године, Вучић и Хашим Тачии су нешто причали о томе. Вучић рече да је он за разграничење између Срба и Албанаца, а Тачи да би Косово добило Прешево и Бујановац, па су били исмејавани. И то више није нити ће бити тема.

*Рада Трајковић каже да Вучић тражи аболицију од Американаца за Милана Радоичића и његову екипу на северу Косова. Како то коментаришете?

– Рада Трајковић то зна боље од мене и ја јој верујем. А сви Срби на северу Косова знају да су тамо фактичка власт људи који се баве криминалом и зато су под санкцијама. Последице тога осећају Срби, а не ни Албанци, ни држава Косово. Под заштитом су власти Србије и самог Вучића.

*Могу се чути оцене да француско-немачки предлог није намењен Косову већ земљама ЕУ које нису признале Косово.

– После обостраног усвајања овог Споразума, дакле и од стране Србије, реално је очекивати да ће Косово признати и преосталих пет чланица ЕУ. Јер, овај су Споразум прихватиле све чланице, а тиме се отвара брзи пут ка чланству у ЕУ и самој Србији. Србија је данас једина држава у Европи која не зна где су јој границе. Тврди да је Косово у њеном саставу, а Косово су признале 115 држава међу којима су 22 чланице Европске Уније.

*Какву реакцију Русије предвиђате уколико Вучићев режим заиста крене путем смиривања тензија у односу на Косово?

– Свакако да се Русији то неће допасти. Јер Путин жели Србију као савезника у овој регији да би се преко ње овде одржавале тензије. А тензије у нашој регији, а тиме и у Европи Путину требају да би се одвратила пажња са агресије на Украјину и злочина које тамо чини разарајући једну земљу чију је независност сама признала у време распада СССР 1991.године. На Вучићу је да бира. Хоће ли као Лукашенко Белорусију држати даље од демократске Европе и од пуно бенефита које доноси окретање Европи или ће у Путинов загрљај са погубним последицама за Србију.

(Данас)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер