Хроника

Атина: Неколико хиљада антиамеричких демонстраната протестовало против посете Мајка Помпеа, скандирали "Помпео, иди кући!"

Штампа
субота, 05. октобар 2019.

 Док су хиљаде антиамеричких демонстраната у Атини протестовале против његове посете, државни секретар САД Мајк Помпео је данас говорио о важности потписивања споразума о одбрани и како би Грчка могла бити "стуб стабилности региона".

Испред Скупштине Грчке хиљаде демонстраната су скандирале "Помпео иди кући!", док је центар Атине затворен за саобрац́ај, уз јако полицијско присуство.

"Грчка може играти важну стратешку улогу у региону" и "може бити стуб стабилности", рекао је Помпео који се састао с премијером Киријакосом Мицотакисом.

Како се наставља притисак Турске у источном Средоземљу, Помпео има задатак да ојача сарадњу с Грчком, традиционалним и историјским савезником Сједињених Држава у региону и чланицом НАТО-а. Биће потписани споразуми о "унапређењу сарадње у одбрани" двеју земаља, наводе амерички и грчки извори.

Грчки премијер је говорио о напетој ситуацији на источном Средоземљу, где Кипар, острвска чланица ЕУ, оптужује Турску за обављање илегалних операција бушења подморја у трагању за природним гасом.

"Кипар је затражио примену међународног права и поздрављам позитиван допринос Сједињених Држава да помогну плодоноснијој клими у региону", рекао је Мицотакис.

Европска унија је више пута осудила турско илегално бушење подморја код Кипра, али Анкара је ове недеље послала истражни брод "Јавуз" у ексклузивну поморску економску зону Кипра где оперативне дозволе имају француски и италијански енергетски гиганти "Тотал" и "Ени".

Поред разговора са Мицотакисом који је на власти од јула, Мајк Помпео ц́е се састати са својим грчким колегом Никосом Дендиасом и с министром одбране Никосом Панајотопулосом.

Посета Грчкој је последња на турнеји Помпеа по Италији и Балкану где западњаци и посебно Сједињене Државе желе да се супротставе утицају Русије.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]