Хроника

„Asia Times“: Расте осећај да Русија има веће шансе од других да обезбеди решење сиријског конфликта, што би био само први корак ширења у региону

Штампа
уторак, 03. новембар 2015.

Русија има добре изгледа да Сирији донесе мир и то користи да зацементира везе са свим важним факторима на Блиском истоку, у тренутку када је Обамина администрација „слаба и пасивна“ у том делу света, пише „Ејжн тајмс“.

„У Москви, као и међу дипломатама и политичарима у неким земљама Блиског истока и Запада расте осећај да Русија има веће шансе од других да комбинује утицај на Асада са својом војном снагом на сиријском небу и да обезбеди решење сиријског конфликта“, наводи лист.

Успех у Сирији, пише лист, биће само први потез много веће стратегије ширења у региону што укључује и „успостављање савезништва са свим кључним играчима у регионалној арени“.

Русија је већ значајно унапредила односе са земљама као што су Израел, Ирак, Египат и Иран, што потврђују недавне посете високих делегација, нови споразуми о сарадњи и повећана војна помоћ. Као на пример Багдад.

„Ирачка влада очигледно верује да не добија адекватну помоћ од САД и ЕУ у борби са Исламском државом. Окренула се Москви за подршку и сада добија руску помоћ у виду споразума о обавештајној и безбедносној сарадњи“, истиче лист.

Нису све силе у региону дочекале руску операцију у Сирији раширених руку.

 „Турска и Саудијска Арабија су бесне на Путина, највише због тога што интервенција Русије сада компликује остварење стратешких циљева тих земаља у региону“, упозорава „Ејжн тајмс“.

Иако Анкара и Ријад подржавају побуњенике који се боре да свргну легитимни режим у Дамаску, обе земље желе да са Москвом разговарају о сиријском конфликту и могућим начинима за његово решавање. Краљ Салман наводно планира пут у Русију да са председником Путином разговара о овој и другим темама.

После званичне молбе Дамаска, Русија је почела међународну кампању за обрачун са екстремистичким групама у Сирији. Ваздушне операције руске авијације биле су успешне, убијено је на стотине припадника ИД и других милитаната, а уништени су и командни центри, опрема и подземна склоништа.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]