Početna strana > Hronika > „Asia Times“: Raste osećaj da Rusija ima veće šanse od drugih da obezbedi rešenje sirijskog konflikta, što bi bio samo prvi korak širenja u regionu
Hronika

„Asia Times“: Raste osećaj da Rusija ima veće šanse od drugih da obezbedi rešenje sirijskog konflikta, što bi bio samo prvi korak širenja u regionu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 03. novembar 2015.

Rusija ima dobre izgleda da Siriji donese mir i to koristi da zacementira veze sa svim važnim faktorima na Bliskom istoku, u trenutku kada je Obamina administracija „slaba i pasivna“ u tom delu sveta, piše „Ejžn tajms“.

„U Moskvi, kao i među diplomatama i političarima u nekim zemljama Bliskog istoka i Zapada raste osećaj da Rusija ima veće šanse od drugih da kombinuje uticaj na Asada sa svojom vojnom snagom na sirijskom nebu i da obezbedi rešenje sirijskog konflikta“, navodi list.

Uspeh u Siriji, piše list, biće samo prvi potez mnogo veće strategije širenja u regionu što uključuje i „uspostavljanje savezništva sa svim ključnim igračima u regionalnoj areni“.

Rusija je već značajno unapredila odnose sa zemljama kao što su Izrael, Irak, Egipat i Iran, što potvrđuju nedavne posete visokih delegacija, novi sporazumi o saradnji i povećana vojna pomoć. Kao na primer Bagdad.

„Iračka vlada očigledno veruje da ne dobija adekvatnu pomoć od SAD i EU u borbi sa Islamskom državom. Okrenula se Moskvi za podršku i sada dobija rusku pomoć u vidu sporazuma o obaveštajnoj i bezbednosnoj saradnji“, ističe list.

Nisu sve sile u regionu dočekale rusku operaciju u Siriji raširenih ruku.

 „Turska i Saudijska Arabija su besne na Putina, najviše zbog toga što intervencija Rusije sada komplikuje ostvarenje strateških ciljeva tih zemalja u regionu“, upozorava „Ejžn tajms“.

Iako Ankara i Rijad podržavaju pobunjenike koji se bore da svrgnu legitimni režim u Damasku, obe zemlje žele da sa Moskvom razgovaraju o sirijskom konfliktu i mogućim načinima za njegovo rešavanje. Kralj Salman navodno planira put u Rusiju da sa predsednikom Putinom razgovara o ovoj i drugim temama.

Posle zvanične molbe Damaska, Rusija je počela međunarodnu kampanju za obračun sa ekstremističkim grupama u Siriji. Vazdušne operacije ruske avijacije bile su uspešne, ubijeno je na stotine pripadnika ID i drugih militanata, a uništeni su i komandni centri, oprema i podzemna skloništa.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner