Хроника

Антонио Гутереш спреман да буде посредник у преговорима о решавању кризе у Венецуели

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш поновио је да је спреман да буде посредник у преговорима о решавању политичке кризе у Венецуели, током састанка са шефом венецуеланске дипломатије.

Гутереш се са министром Хорхеом Ареасом састао у Њујорку, на захтев власти у Каракасу, док се криза и сукоб председника Николаса Мадура и лидера опозиције Хуана Гваида настављају.

"Генерални секретар је поновио да његова понуда добрих услуга двема странама и даље стоји да би се повели озбиљни преговори у циљу изласка Венецуеле из тренутне пат позиције на добробит народа", рекао је Гутерешов портпарол Стефан Дижарик.

Гутереш жели сагласност обе стране пре него што нешто предузме. Према наводима дипломата у УН, Мадурова влада је изразила спремност да разговара, али се још увек не зна какав је став Гваида.

Гваида, председника парламента који се на митингу 23. јануара прогласио за председника државе, признало је педесетак земаља, на челу са САД.

Вашингтон је у Савету безбедности предложио нацрт резолуције у ком се Венецуела позива да прихвати медјународну хуманитарну помоћ и организује председничке изборе. То је довело до тога да Русија, савезница владе у Каракасу, предложи своју резолуцију.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]