Početna strana > Hronika > Anti-doping agencija: Rusija izbačena iz svih sportskih takmičenja, uključujući OI u Tokiju 2020. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.
Hronika

Anti-doping agencija: Rusija izbačena iz svih sportskih takmičenja, uključujući OI u Tokiju 2020. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. decembar 2019.

 Rusija je izbačena iz svih velikih sportskih takmičenja od strane anti-doping agencije (WADA).

Rusija je samim tim izbačena i sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali i sa FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022.

Sportisti iz te zemlje moći će da se takmiče na tim i ostalim prvenstvima, ali samo ukoliko dokažu da nemaju veze sa doping skandalom i uz neutralnu zastavu.

Sportisti iz Rusije moći će da se takmiče samo ukoliko dokažu da nemaju veze sa doping skandalom i uz neutralnu zastavu

WADA je navela da je donesena jednoglasna odluka na sastanku u Lozani, te da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

"Želeo sam da uvedem sankcije koje ne mogu da se 'razvodnje'. To dugujemo 'čistim' sportistima, sankcije su morale da budu najjače moguće", navela je potpredsednica WADA Linda Heleland.

Ukupno 168 rutskih atletičara se takmičilo pod neutralnom zastavom tokom Zimskih olimpijskih igara 2018, nakon što su sankcije prvi put uvedene toj zemlji zbog OI u Sočiju 2014.

Rusiji je prethodno zabranjeno da se kao nacija takmiči u atletici od 2015. godine.

Što se tiče fudbala, Rusije će, uprkos zabrani, moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2020. – na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana "organizatorom najvećih događaja" na koju bi se ova zabrana odnosila.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner