Početna strana > Hronika > Angela Merkel traži hitnu prodaju "Opela"
Hronika

Angela Merkel traži hitnu prodaju "Opela"

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Kupac za "Opel" mora hitno da bude pronađen zbog zaposlenih i celokupne ekonomske situacije fabrici, izjavila Angela Merkel. Kancelarka i radnici "Opela" za "Magnu","DŽeneral motors" protiv.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje što američki "DŽeneral motors" (GM) još nije uspeo da odabere kupca za svoju evropsku filijalu "Opel" i ukazala da se taj posao mora završiti hitno, zbog budućnosti poznatog evropskog proizvođača vozila.

Merkelova je u intervjuu nemačkoj TV stanici ZDF rekla da oseća postojanje sukoba interesa između GM-a i zemalja koje su zainteresovane za preuzimanje "Opela".

"Ja žalim što konačna odluka još nije usvojena, ali se nadam da će to biti učinjeno uskoro, jer je to potrebno zbog zaposlenih i celokupne ekonomske situacije u 'Opelu', pa mi stoga zahtevamo hitnu odluku", precizirala je Merkelova.

Nemački zvaničnici smatraju da se donošenje odluke o tom aranžmanu prolingira i zbog nastojanja GM-a da onemogući kanadsko - ruskom konzorcijumu "Magna" da postane većinski vlasnik "Opela".

Čelnici posrnulog američkog auto giganta, više bi voleli da svoju evropsku ekspozituru ustupe korporaciji "RHJ interenešnel" sa sedištem u Briselu.

Merkelova je, međutim, u protekle tri sedmice više puta stavila do znanja da podržava prodaju "Opela" kanadsko - ruskom konzorcijumu, u čemu je zdušno podržavaju zaposleni u čuvenoj nemačkoj fabrici, kao i čelnici nemačkih regionalnih vlasti.

Predstavnik za štampu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva se oglasio iz Sočija, ovog vikenda, sa porukom da Moskva takođe želi da se ceo posao oko prodaje "Opela" završi što pre.

Rukovodstvo GM-a je, međutim, u petak odbilo da promoviše kanadsko - ruski konzorcijum "Magna" kao pobednika na tenderu za preuzimanje "Opela", ostavivši tako svoju evropsku filijalu, koja grca u gubicima, da "visi u vazduhu", prenosi iz Berlina agencija Rojtres.

Više nemačkih političara se nakon toga oglasilo sa kritikama na račun ponašnja američkog automobilskog džina, a Merkelova je kazala da istinski napredak u celom slučaju oko preuzimanja "Opela" očekuje već u toku naredne sedmice.

Najnoviji izveštaji iz Detroita, gde se nalazi operativno sedište GM-a ukazuju, međutim, da se sledeći sastanak rukovodstva te kompanije može očekivati tek u septembru i da bi čelnici kompanije do tada mogli "većati" kojoj od dve najprimamljivije ponude na kraju da pruže prednost.

Nemačka vlada daje u poslu oko preuzimanja "Opela" prednost "Magni", jer smatra da je ta kompanija dala najbolju ponudu za kupovinu, kao i da bi aranžman sa tom firmom bio najbolja opcija da se sačuvaju radna mesta u velikom domaćem proizvođaču automobila koji upošljava  54 hiljade radnika širom Evrope, od kojih je blizu polovine u njenim nemačkim pogonima.

Jirgen Rutgers, premijer nemačke pokrajine Severna Rajna - Vestfalija, najnaseljnije federalne jedinice u kojoj se nalazi sedište "Opela" (u gradu Bohumu), zatražio je od američke vlade da pomogne i podstakne realizaciju navedenog posla između GM i "Magne".

Nemačko ministarstvo privrede je prethodno potvrdilo je da je spremno da obezbedi 4,5 milijardi evra kredita kanadsko-ruskom konzorcijumu "Magna" za preuzimanje "Opela", kako bi se izbegao rat ponuda za kupovinu auto-kompanije, čiji je vlasnik posrnuli GM.

Zamenik nemačkog ministra privrede Johan Homan rekao je da je nemačka vlada obavestila GM da će preuzeti čitav teret neophodnog kreditiranja u nastojanju da se izbegnu dugački pregovori sa drugim evropskim zemljama u kojima posluju "Opelove" fabrike, u okviru konzorcijuma "GM-Evropa."

GM je, inače, bio primoran da se odrekne "Opela" u okviru plana restrukturisanja kompanije koja je bila prinuđena da zatraži sudsku zaštitu od poverilaca kako bi izbegla likvidaciju i smanjila ogromne dugove.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner