Хроника

Ангела Меркел: Продужићемо до 19. априла мере социјалног дистанцирања, како би успорили ширење коронавируса

Штампа
среда, 01. април 2020.

 Немачка ће продужити мере социјалног дистанцирања до 19. априла да би се постигло жељено успоравање ширења коронавируса.

После ускршњих празника, влада ће извршити нову процену ситуације, саопштила је данас канцеларка Ангела Меркел

У Немачкој су затворене школе, продавнице, ресторани, паркови, спортски терени, бројне компаније су обуставиле производњу, али, супротно очекивањима, број оболелих и умрлих и даље је у порасту.

"Видимо тек мале ефекте уведених мера и далеко смо од очекиваних резултата", рекла је канцеларка Меркел новинарима после видео седнице са премијерима 16 федералних јединица.

Она је апеловала на грађане да не крећу на путовања током ускршњих празника.

Према прогнозама, немачка привреда ће због епидемије корона вируса ослабити за 5,4 посто, а економски аналитичари су упозорили да компаније желе што пре да се врате активном пословању, упркос финансијској помоћи владе у износу од 750 милијарди евра.

Меркелова је са премијерима немачких држава разговарала и о набавци медицинске опреме, пре свега респиратора и заштитних маски, а група европских телекомуникационих експерата је најавила да ће ускоро лансирати нови технологију за смарт телефоне којом би се омогућило праћење људи који су били у контакту са зараженима.

"Наравно и ја сам спремна да користим ту технологију", рекла је немачка канцеларка.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]