Početna strana > Hronika > Angela Merkel: Produžićemo do 19. aprila mere socijalnog distanciranja, kako bi usporili širenje koronavirusa
Hronika

Angela Merkel: Produžićemo do 19. aprila mere socijalnog distanciranja, kako bi usporili širenje koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. april 2020.

 Nemačka će produžiti mere socijalnog distanciranja do 19. aprila da bi se postiglo željeno usporavanje širenja koronavirusa.

Posle uskršnjih praznika, vlada će izvršiti novu procenu situacije, saopštila je danas kancelarka Angela Merkel

U Nemačkoj su zatvorene škole, prodavnice, restorani, parkovi, sportski tereni, brojne kompanije su obustavile proizvodnju, ali, suprotno očekivanjima, broj obolelih i umrlih i dalje je u porastu.

"Vidimo tek male efekte uvedenih mera i daleko smo od očekivanih rezultata", rekla je kancelarka Merkel novinarima posle video sednice sa premijerima 16 federalnih jedinica.

Ona je apelovala na građane da ne kreću na putovanja tokom uskršnjih praznika.

Prema prognozama, nemačka privreda će zbog epidemije korona virusa oslabiti za 5,4 posto, a ekonomski analitičari su upozorili da kompanije žele što pre da se vrate aktivnom poslovanju, uprkos finansijskoj pomoći vlade u iznosu od 750 milijardi evra.

Merkelova je sa premijerima nemačkih država razgovarala i o nabavci medicinske opreme, pre svega respiratora i zaštitnih maski, a grupa evropskih telekomunikacionih eksperata je najavila da će uskoro lansirati novi tehnologiju za smart telefone kojom bi se omogućilo praćenje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

"Naravno i ja sam spremna da koristim tu tehnologiju", rekla je nemačka kancelarka.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner