Хроника

Ангела Меркел: Питање надгледања је кључно у борби против глобалног загревања

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Немачка канцеларка Ангела Меркел бранила је мере о заштити климе које су критичари осудили као неамбициозне, док су активисти блокирали саобраћај у Берлину.

Активисти су захтевали драстичне акције за смањење емисије угљеника која је одговорна за глобално загревање.

Говорећи приликом покретања центра за едукацију о клими, Меркелова је рекла да би мере које њена влада треба да одобри у среду укључивале механизам за праћење поштовања закона ограничења емисије одређена за поједине секторе, пренео је Ројтерс.

Министарства заштите животне средине, финансија, економије и саобраћаја нису успели протекле недеље да одобре коначне детаље о значају пакета мера због спора око његовог обима којима се планира смањење испуштања гасова који дају ефекат стаклене баште на 55 одсто нивоа из 1990. до 2030. године.

"Питање праћења је врло одлучујуће у плану о заштити клими", рекла је Меркелова у Синшејму на југу земље.

"Желим јасно да кажем да ће овај механизам надгледања бити усидрен у плану на кристално јасан начин, иначе не бих дозволила да буде одобрен", рекла је Меркелова и додала да би то требало да се догоди у среду.

Овај механизам ће омогућити министарствима да надгледају који сектор испуњава циљеве емисије постављене у пакету мера и да прилагоде циљеве на основу напретка.

Неке од мера треба да одобре оба дома парламента.

Неколико сати пре него што је Меркелова говорила, активисти за климатске промене започели су недељу дана протеста блокирајући саобраћај на главном тргу у Берлину.

Пркосећи скоро леденим температурама, активисти који су певали "Чврсти као стена, укорењени као дрво" окупили су се у зору код споменика Колона победе у близини парка Тиргартен.

До поднева је протест нарастао и стотине људи се придружило.

Протест је био миран и нико није ухапшен.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]