Хроника

Ангела Меркел: Пандемија коронавируса далеко од краја, ризик од заразе и даље озбиљан

Штампа
недеља, 28. јун 2020.

 Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас да је пандемија корона вируса далеко од краја, док у тој земљи расте страх од другог таласа епидемије услед раста броја новозаражених у појединим регионима.

Меркел је рекла да је опоравак европске економије њен главни циљ, пошто Немачка 1. јула преузима шестомесечно председавање Европској унији, али је истакла да свако носи одговорност за поштовање хигијенских и правила социјалног дистанцирања.

„Ризик који представља вирус и даље је озбиљан. То је лако заборавити јер је Немачка до сада добро прошла у кризи, али то не значи да смо заштићени и да ризика више нема. То није случај, као што показују ове регионалне епидемије“, навела је Меркел.

Немачке власти су поново увеле рестриктивне мере на западу земље, у области с око 500.000 становника, у којој је око 1.300 радника у кланици компаније Тенис позитивно тестирано на корона вирус.

Навијачи фудбалског клуба Шалке најавили су за данас демонстрације испред стадиона против директора Клеменса Тениса, пошто је кланица на западу земље у којој се разбуктала епидемија у власништву једне од његових компанија. Суморни услови живота и рада миграната запослених у кланици такође су у фокусу од избијања епидемије.

Зараза корона вирусом потврђена је у Немачкој код близу 195.000 људи, од којих је умрло више од 9.000.

У свету је инфекција потврђена код више од 9,9 милиона људи, од којих је умрло близу 500.000.

Две од неколико највећих америчких држава поново су увеле одређена ограничења због корона вируса, услед скока броја нових случајева инфекције.

Индија је данас пријавила више од 18.000 новозаражених, чиме је број особа код којих је потврђена инфекција прешао 500.000. Више потврђених случајева од Индије имају једино САД, Бразил и Русија.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]