Početna strana > Hronika > Angela Merkel: Pandemija koronavirusa daleko od kraja, rizik od zaraze i dalje ozbiljan
Hronika

Angela Merkel: Pandemija koronavirusa daleko od kraja, rizik od zaraze i dalje ozbiljan

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. jun 2020.

 Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da je pandemija korona virusa daleko od kraja, dok u toj zemlji raste strah od drugog talasa epidemije usled rasta broja novozaraženih u pojedinim regionima.

Merkel je rekla da je oporavak evropske ekonomije njen glavni cilj, pošto Nemačka 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, ali je istakla da svako nosi odgovornost za poštovanje higijenskih i pravila socijalnog distanciranja.

„Rizik koji predstavlja virus i dalje je ozbiljan. To je lako zaboraviti jer je Nemačka do sada dobro prošla u krizi, ali to ne znači da smo zaštićeni i da rizika više nema. To nije slučaj, kao što pokazuju ove regionalne epidemije“, navela je Merkel.

Nemačke vlasti su ponovo uvele restriktivne mere na zapadu zemlje, u oblasti s oko 500.000 stanovnika, u kojoj je oko 1.300 radnika u klanici kompanije Tenis pozitivno testirano na korona virus.

Navijači fudbalskog kluba Šalke najavili su za danas demonstracije ispred stadiona protiv direktora Klemensa Tenisa, pošto je klanica na zapadu zemlje u kojoj se razbuktala epidemija u vlasništvu jedne od njegovih kompanija. Sumorni uslovi života i rada migranata zaposlenih u klanici takođe su u fokusu od izbijanja epidemije.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Nemačkoj kod blizu 195.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 9.000.

U svetu je infekcija potvrđena kod više od 9,9 miliona ljudi, od kojih je umrlo blizu 500.000.

Dve od nekoliko najvećih američkih država ponovo su uvele određena ograničenja zbog korona virusa, usled skoka broja novih slučajeva infekcije.

Indija je danas prijavila više od 18.000 novozaraženih, čime je broj osoba kod kojih je potvrđena infekcija prešao 500.000. Više potvrđenih slučajeva od Indije imaju jedino SAD, Brazil i Rusija.

(Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner