Početna strana > Hronika > Andrija Mandić: Crnoj Gori nije mesto u NATO
Hronika

Andrija Mandić: Crnoj Gori nije mesto u NATO

PDF Štampa El. pošta
sreda, 02. decembar 2015.

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO vojni savez.

Demokratski referendum najpoštenije je rješenje za pitanje mogućeg crnogorskog članstva u NATO-u i sve snage koje se protive pristupanju Crne Gore imaju obavezu da se za njega izbore, ocijenjeno je na okruglom stolu „Crna Gora i NATO”, koji su  u prostorijama Matice srpske organizovali Udruženje „Evroazijski bezbjednosni forum” i Mirovni pokret „Ne u rat, ne u NATO”.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici ambasade Rusije.

Lider Nove srpske demokratije i član Predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da Crnoj Gori nije mjesto u NATO-u i da pristupanjem tom ofanzivnom vojnom savezu vlast udara na temelje tradicije i nanosi štetu istorijskim saveznicima Crne Gore.

On je istakao da je demokratski referendum jedino pošteno rješenje za to pitanje i da svako drugačije odlučivanje o pristupanju NATO-u opasno zadire u stabilnost političkog sistema Crne Gore.

On je dodao da režim pokušava da izdejstvuje donošenje odluke u parlamentu, jer je jasno da većina građana ne želi evroatlantske integracije.

 Kako je naglasio, NATO ne garantuje mir, a poslednji teroristički napadi u Evropi pokazuju da njegove članice nijesu bezbjedne.

Prema ocjeni lidera DNP-a i člana predsjedništva DF-a Milana Kneževića, premijer Milo Đukanović želi da Crnu Goru na silu uvede u NATO i izazove nove podjele u već duboko podijeljenom društvu

Kako je najavio, u slučaju da Crna Gora dobije pozivnicu za prijem u NATO, DNP će formirati široku anti-NATO koaliciju koja će štititi većinske interese crnogorskog naroda.

Profesor doktor Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Udruženja „Evroazijski bezbjednosni forum“, rekao je da NATO ne predstavlja dobar izbor za Crnu Goru jer ta vojna alijansa ne može da garantuje ni vladavinu prava ni mir. On je istakao da poslednja dešavanja u Francuskoj u vezi sa napadima terorista to jasno pokazuju.

Predstavnik Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO” Igor Damjanović kazao je da „naši NATO propagandisti” nijesu konkretno identifikovali nijednu spoljnu prijetnju bezbjednosti Crne Gore „izuzev Vojislava Koštunice” i ponudili nam odgovor na pitanje od koga bi, pored Koštunice, NATO trebalo da brani našu državu.

Po ocjeni prof.dr Spasoja Mučibabića, general-majora u penziji, na prostorima koji imaju konfliktni potencijal poželjno je donošenje odluke koja bi uključila najšire segmente društva. U tim okolnostima, kako je naveo, referendum je najbolje rješenje.

Brigadni general u penziji Stojan Batinićnaglasio je da je NATO pravo lice pokazao 1999.godine, tokom agresije na SRJ, kada je Kosovo oteto od Srbije. On je naglasio da Crna Gora ulaskom u NATO ugrožava veze sa Srbijom i Rusijom.

Pukovnik u penziji Borivoje Orović kazao je da su na javnim tribinama koje je poslednjih mjeseci organizovala Vlada iznijete brojne netačne tvrdnje, „u čemu je prednjačila ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić”.

Pukovnik u penziji Milinko Lalović rekao je da NATO sije smrt i stradanja i da Crnoj Gori tamo nije mjesto.

Osnivač Pokreta „Sloboda narodu“ Boško Vukićević istakao je da je NATO organizacija protiv mira, koja služi ostvarivanju geopolitičkih interesa korporativnog neoimperijalizma.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Vladimir Božović ocijenio je da NATO nije demokratska alijansa i da ugrožava mir i bezbjednost u svijetu.

Potpredsjednik Nove srpske demokratije i šef Odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović istakao je da građani većinski podržavaju članstvo u EU, ali ne i u NATO, koji je ofanzivna alijansa koja ne garantuje ni bezbjednost ni demokratiju.

„Informisani smo o predlogu SNP-a da izbori iduće godine budu organizovani istovremeno kada i referendum o članstvu u NATO-u, što mi možemo da prihvatimo. Naravno, i za jedno i za drugo potrebni su nam fer i demokratski uslovi“, podvukao je Radunović.

(IN4S)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner