Početna strana > Hronika > Vladimir Zelenski sa Andrejem Plenkovićem: Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu. I zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti. Vukadinović: Svaka ptica, svome jatu
Hronika

Vladimir Zelenski sa Andrejem Plenkovićem: Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu. I zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti. Vukadinović: Svaka ptica, svome jatu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. maj 2022.

Predsednik ukrajine Vladimir Zelenski poručio je tokom sastanka sa premijerom "lijepe njihove" Andrejom Plenkovićem kako Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu i da dele iste vrednosti.

Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je stigao u Kijev gde ga je dočekao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Plenković je osim za Zelenskim razgovarao i sa predsednikom Vlade Denisom Šmigaljom i predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Pored Plenkovića došao je i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica - navodi se u saopštenju hrvatske vlade.

Poseta predsednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Evrope te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije, navodi se u saopštenju.

- Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata - u području razminiravanja i mirne reintegracije - naveo je Plenković.

S druge strane, Zelenski je saopštio da je "Hrvatska članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i nezavisan život, za celu Evropu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti".

(Vostok)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner