Početna strana > Hronika > Andrej Plenković nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem: Treba obnoviti pregovore radi sklapanja sporazuma o ratnoj odšteti
Hronika

Andrej Plenković nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem: Treba obnoviti pregovore radi sklapanja sporazuma o ratnoj odšteti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. februar 2018.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da treba obnoviti pregovore radi sklapanja sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu u ratu u Hrvatskoj početkom '90-tih, saopštila je hrvatska vlada.

U saopštenju se navodi da je Plenković podsetio da je to predviđeno članom 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. avgusta 1996.

"Na predlog predsednika Vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe", istaknuto je u saopštenju. 

Plenković i Vučić su razgovarali o političkim i ekonomskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja koja je potrebno rešiti, a premijer Hrvatske je posebno naglasio pitanja nestalih, granice, pravosudne saradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije.

Plenković je istakao da je potrebno intenzivirati saradnju na pitanju nestalih koje je važno za unapređenje bilateralnih odnosa.

„Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na nivou resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina. Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane te nastavi s radom neposrednim pregovorima dve strane“, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.

Dogovoreno je i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja marta.   Plenković je takođe rekao da su politički predstavnici srpske manjine deo parlamentarne većine u Hrvatskoj i da imaju ustavom zagarantovan broj predstavnika u Saboru. 

On je obavestio predsednika Srbije da se radi i na poboljšanju životnih uslova, pa tako i na rešavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gde žive pripadnici srpske nacionalne manjine. 

Plenković je izrazio očekivanje da će pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zagarantovana sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma o zaštiti prava manjina, prvenstveno pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim nivoima vlasti. 

Predsednika Srbije primio je i predsednik Sabora Gordan Jandroković, a na sastanku je ocenjeno da su odnosi Hrvatske i Srbije važni ne samo za obostrane interese, već i za odnose, sigurnost i saradnju u jugoistočnoj Evropi, saopštila je pres služba Sabora. 

Vučić je na sastanku rekao da će ubrzo predsednica Narodne skupštine Srbije uputiti poziv Jandrokoviću da poseti Srbiju, što je on prihvatio.

(Beta)

Videti još: Aleksandar Vučić u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, održao sastanak sa Kolindom Grabar Kitarović; ratni veterani održali protest na Trgu bana Jelačića

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da Srbija adekvatno obeležava 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner