Хроника

Андерс Фог Расмусен: Неутралност Србије није препрека за сарадњу са НАТО

Штампа
понедељак, 14. децембар 2009.

Београд – Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да је на грађанима Србије да одлуче да ли је чланство у том савезу од користи за Србију или не.

"Чврсто верујем да је евроатлантска интеграција земаља западног Балкана пресудна за дугорочну безбедност и стабилност", рекао је Расмусен за "Блиц" и додао да Декларацију о неутралности, коју је усвојила Скупштина Србије, не види као препреку за развој сарадње НАТО-а и Србије.

"Многе неутралне државе су значајно ангажоване као партнери НАТО-а, као на пример Аустрија, Финска и друге", рекао је Расмусен и подсетио да је Србија приступила програму "Партнерство за мир" крајем 2006. године.

Оцењујући да у протеклом периоду Србија није у потпуности искористила потенцијале тог програма, Расмусен је рекао да се нада да ће Београд постати активнији.

"Али је на вашој влади одлука да ли жели да то уради", рекао је он.

Поводом планова НАТО-а да смањи своје трупе на Косову на 2.500 припадника, Расмусен је казао да је "поступна транзиција јединица Кфора ка снагама за одвраћање сукоба природни резултат повећане и одрживе нормализације безбедносне ситуације на терену на Косову".

"Ми тренутно очекујемо смањење трупа на 10.000 припадника у јануару 2010. године... Даља смањења биће договорена само уколико чланице НАТО сматрају да безбедносна ситуација и политичка ситуација заслужују такву одлуку", казао је Расмусен.

На питање да оцени безбедносну ситуацију у БиХ након неуспешних преговора у Бутмиру, он је рекао да политичка ситуација у тој земљи "није онаква каква би требало да буде".

"Донели смо одлуку да ће БиХ приступити Акционом плану за чланство програму саветодавне и практичне помоћи који је осмишљен у складу са индивидуалним потребама држава које уђу у НАТО - чим буде остварила неопходни напредак у реформским напорима", казао је генерални секретар НАТО-а.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]