Хроника

Ана Брнабић: Србија жели да буде део Европске уније, то је у нашем интересу, ми делимо систем вредности ЕУ, не постоји "план Б"

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

 БЕОГРАД - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Србија жели да буде део Европске уније и да не постоји план Б.

Стратешки приоритет Србије и кључни фокус спољне политике остаје чланство у ЕУ

 Брнабић је на онлајн самиту "Београдски економски форум" поновила да стратешки приоритет Србије и кључни фокус спољне политике остаје чланство у ЕУ и истакла да је процес европских интеграција једнако важан и за регион и за Србију.

Приметила је да све земље региона улажу напоре да би тај процес убрзале.

Брнабић је поновила да је процес европских интеграција једнако важан за регион, као и за саму Европску унију.

"Не мислим да ЕУ као таква може наставити без Западног Балкана интегрисаног у Унију", рекла је Брнабић.

Знамо где желимо да будемо, знамо да желимо у ЕУ. За Србију нема опције Б. Желимо да будемо део ЕУ, јер је то у нашем интересу и зато што делимо систем вредности ЕУ

Премијерка је захвалила комесару Оливеру Вархеију на његовом лидерству и због тога што у оквиру Европске комисије "гура" процес проширења и подстиче на убрзање реформи и приближавању ЕУ што је пре могуће.

"Знамо где желимо да будемо, знамо да желимо у ЕУ. За Србију нема опције Б. Желимо да будемо део ЕУ, јер је то у нашем интересу и зато што делимо систем вредности ЕУ", поручила је Брнабић.

Како је рекла, шта год буду интерне одлуке ЕУ или земаља чланица у смислу брзине приступања, Србија је одлучна да настави да се креће "европском стазом".

Почиње 20. београдски економски форум

Економски самит, који је од ове године преименован у 20. београдски економски форум, одржава се данас и сутра у онлајн формату, а на скупу ће учествовати председница Владе Србије Ана Брнабић и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји.

Грчка TGI Group Интернатионал организује Форум као наставак традиционалног економског самита Србије, а на конференцији ће бити отворене актуелне политичке, геополитичке и економске теме у околностима пандемије ковид-19.

Форум ће и ове године, како су саопштили организатори, окупити велики број говорника, панелиста и учесника из региона, а такође и представнике међународне заједнице.

Премијерка Брнабић и Вархеји ће учествовати у дискусији на тему приступања Србије ЕУ, чиме ће отворити конференцију. Најављено је и учешће председника Скупштине Србије Ивице Дачић, министра за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министра трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и гувернера Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Очекује се и обраћање шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција и регионалне директорке ЕБРД за западни Балкан Жужане Харгитаи.

Конференција представља годишњи преглед политичког, економског и пословног развоја, пружајући анализу улоге Србије у региону и платформу за комуникацију између политичких, економских и пословних лидера у региону југоисточне Европе.

Биће речи о утицај ковид кризе на Европу, глобалном померању центара моћи и њиховом утицају на југоисточну Европу, приоритетима португалског председавања у ЕУ, факторима стабилности у југоисточној Европи и енергетској стабилности и сарадњи у региону југоисточне Европе.

Разговараће се и о реформама у банкарском сектору, борби против незапослености, трансформацији здравства, иновацијама, дигиталној трансформацији српске привреде и предузећа, као и страним директним инвестицијама у околностима пандемије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]