Хроника

Ана Брнабић: Рио Тинто купио све куће и земљиште, не треба им закон о експропријацији

Штампа
уторак, 23. новембар 2021.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ни закон о експропријацији ни закон о референдуму, против којих данас грађани протестују испред Скупштине, немају везе са Рио Тинтом нити са било којомј другом компанијом."Сва она земља коју Рио Тинто односно Рио Сава поседује, сву ту земљу су купили од људи чија је та земља била и не постоји ни једна парцела коју треба да експоприсати. Све су купили без икаквог мешања државе. Ови људи су сами хтели да продају ту землу, због чега можемо да их питамо, али нема потребе за експропријацијом", рекла је Брнабић и поновила да Рио Тинту такав закон није потребан.

Додала је да се такав закон доноси како би се убрзали инфраструктурни радови, нарочито када је препрека на путу неки нелегални објекат. Оне који су против закона, премијерка је оптужила да полазе од себе те да је „само онима који су отимали од деце могло да падне на памет да неко доноси закон како би некоме отео кућу и земљу“.

Када је реч о Закону о референдуму, Брнабић је рекла да се он уклађује са Уставом из 2006. године.

„То је само усклађивање са уставом који су прогурали 2006. на чувеном референдуму који је трајао 48 сати. Данас видите лицемерје кад протестује Демократска странка, то је њихов закон о рефернедуму, они су у уставу прогурали да нема прага за референдум“, рекла је Брнабић у Скупштини Србије. Посланици данас разматрају буџет за 2022. годину чије се усвајање очекује око 18.00 часова.

(Нова.рс)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]