Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Odlazak Borisa Miloševića u Knin je ponižavajuć, želimo pomirenje, ne poniženje; Najbliži smo modelu da đaci nastavu pohađaju u školama
Hronika

Ana Brnabić: Odlazak Borisa Miloševića u Knin je ponižavajuć, želimo pomirenje, ne poniženje; Najbliži smo modelu da đaci nastavu pohađaju u školama

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da joj teško da javno osudi ono što je uradio Boris Milošević odlaskom u Knin, navodeći da ne razume taj čin i da smatra da je to ponižavajuće.

Razumela bih to kada bi Srbi nešto iz toga dobili, kada bi, evo reći ću lično, hajde da odemo tamo kada srpska sela dobiju struju, rekla je Brnabić za TV Prva.

“Odnosi Beograda i Zagreba su kompleksni i dalje teški, ali mi uvek šaljemo poruku mira i pomirenja. Ne tražimo da priznate zločin, samo da pustite nas da tugujemo te dane, želimo pomirenje, ne poniženje i na poniženje nećemo pristati”, rekla je Brnabić.

Najbliži smo modelu da đaci nastavu pohađaju u školama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u utorak javnost biti obaveštena o tačnom načinu spovođenja nastave u novoj školskoj godini. Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić je kazala da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama.

O svemu ostalom, dodala je, ministar prosvete Mladen Šarčević obavestiće javnost u utorak, kada će izneti detaljne planove i uputstva ponašanja u obrazovnim ustanovama.

Govoreći o nastavi na univerzitetima, koja počinje u oktobru, Brnabić je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingirencije, ali da će biti tu da pruži pomoć.

Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za faklutete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distanca, stalno provetravaju prostorije.

Pored načina funkcionisanja prosvete, Brnabić je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone ali i funckionsanju privrede u Srbiji.

Rekla je da se nastoji da pozorišna sezona počne od oktobra, uz uputstva koja se izrađuju i za bioskope i muzeje.

"Gledaćemo zbog kulturnog života naših grajdana da nastavimo sezonu koliko je to moguće", istakla je ona.

Brnabić je navela da će država gledati da pomogne hotelijerima koji su, kako je dodala, naročito pogođeni u velikim gradovima - Beogradu i Novom Sadu.

"U grupi smo zemalja koja je pružila najveću podršku svojoj privredi, nijedan jedini dinar nije bačen uzaludno", naglasila je ona.

Istakla je da će država davati "vetar u leđa" domaćoj privredi dok se ne oporavi Evropska unija, koja je glavni ekonomski partner Srbije, a da je dobra vest oporavak nemačke privrede.

Brnabić je rekla da očekuje da Srbija dalje napreduje na Duing biznis listi Svetske banke.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner