Хроника

Ана Брнабић: Нетачне и неозбиљне незваничне инфромације да постоји већи број преминулих од коронавируса у Србији него што се објављује

Штампа
четвртак, 21. мај 2020.

 Премијерка Ана Брнабић је одбацила као нетачне и неозбиљне незваничне инфромације да постоји већи број преминулих него што се објављује.

"Држава ниједног тренутка није крила ниједан података о зараженима и преминулима у Србији од коронавируса", рекла је.

Она је тако одговорила на питање новинара БИРН-а како коментарише то што су од Института Батут, када су тражили тачан број број преминулих од короне, рекли да им је потребно 30 дана и зашто то не може аутоматски да се добије одмах са сајта ковид 19, као и на то да из различитих делова Србије стижу незваничне приче да да је преминуо већи број људи него што се објављује.

Што се тиче одговора Батута, Брнабић је рекла да су вероватно у том институту тако рекли јер је можда законски рок 30 дана како би све проверили, као и треба да питају Батут за добијени одговор.

"То је озбиљна отпужба. Нисмо ниједном крили ниједан податак, не само откада је регистрован први случај, већ и пре тога. Ми те податке, влада и кризни штаб добијамо директно из болница и ко оптужује да постоји већи број преминулих директно оптужује медицинске раднике пошто од њих добијамо податке", истакла је Брнабић.

Додаје да се лично не бих усудила да оптужи медицинске раднике да су скривали податак колико је људи преминуло од коронавируса, пошто је то жестока оптужба.

Брнабић истиче да смо исте такве информације видели када су биле поплаве 2014. године, када су биле приче како је тада било сакривано да има на хиљаде мртвих и да се после није појавио ниједан доказ нити су се појавиле породице тих људи који су наводно нестали у поплавама.

"Молила бих да се манемо терорија завере, ни у једном тренутку нисмо ништа скривали", истакла је Брнабић и додала да сви могу свакодневно да добију податке о броју преминулих на сајту ковид19.

Упозорила је да се таквим оптужбама доводи у питање рад нашег здравственог система и да јој није јасно кога они што то причају покушавају да оптуже.

Брнабић је истакла да је објављено да је до сада преминуло 235 људи и констатовала да то није мали број, као и да би да су хтели нешто да умање сигурно навели мањи број.

Додала је да су све те оптужбе неозбиљне и страшне и да не доприносе нашој колетквитној борби против ковида 19.

Поручила је да они што тврде треба да се позову на неки извор пошто су то озбиљне ствари.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]