Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Nadam se da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti nastavljen; Srbija mora da balansira, ali ostaje posvećena evropskim integracijama
Hronika

Ana Brnabić: Nadam se da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti nastavljen; Srbija mora da balansira, ali ostaje posvećena evropskim integracijama

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. maj 2020.

 BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u regionu, nažalost, postaje sve kompleksnija, zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

"Nema jasnije stvari nego da je svim građanima u regionu, gde god da su i koje god nacionalne pripadnosti bili, da je važno da region bude mnogo bolje povezan i stabilniji nego što je trenutno", rekla je Brnabić na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog".

Ističe da je region mali i da su upućeni jedni na druge, kao i da će jedino ako smo dobro povezani i imamo stabilan region možemo da ispunimo sve naše potencijale.

"Zašto trenutno imamo neke regionalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribegavaju tome i politički stvaraju nestabilnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih".

Brnabić dodaje da takve stvari idu na njihovu štetu, ali da to ima negativne posledice i na nas u Srbiji, jer smo primorani da balansiramo između onog što je politički i ekonomski dobro za naše građane i toga da nekom samo odgovorim i završimo sa tim ili kažemo, na primer, "u redu, uvedite recipročne mere".

"To nije pametno i promišljeno i odgovorno prema našim građanima", kazala je ona.

Brnabić ističe i da će Srbija nastaviti da poziva na ekonomsku saradnju odnosno na međunarodnom planu na globalizam i multilateralizam, a na mikro nivou, to jest u regionu, na bolje povezivanje i stabilnost.

Kako kaže, ostajemo sa ogromnim pitanjem, a to je pitanje KiM i dijaloga Beograda i Prištine.

Premijerka se nada da će taj dijalog biti uskoro nastavljen, ali da se priseća da je 21. novembra 2018. trebalo da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučno -tehnološki park u Nišu, ali da je bila sprečena pošto je tada Priština uvela sto odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dodaje da će taj park biti otvoren 9. juna, a da se po pitanju taksi Prištine još ništa nije promenilo.

"Mi nismo uzvratili recipročnim merama", naglasila je premijerka i dodala da je poražavajuća da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je, ipak, Priština sve to uradila bez posledica, a Srbija bila ostavljena sama da se bori sa tim.

Dodaje da Srbija mora da balansira, ali da ostaje posvećena evropskim integracijama i da je kriza zbog korona virusa pokazala sve snage i prednosti pametne politike koju vodimo kao zemlja, tako što smo posvećeni evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cenu nećemo ugroziti naše partnere Kinu, Rusiju i druge.

"To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi", poručila je ona.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner