Početna strana > Hronika > Ana Brnabić na predavanju na temu "Proširenje u novoj Evropi" u Santanderu: Moja vlada nema plan B, čak i ako EU kaže da „mora prethodno da se reformiše“, mi ćemo na isti način nastaviti sa reformama
Hronika

Ana Brnabić na predavanju na temu "Proširenje u novoj Evropi" u Santanderu: Moja vlada nema plan B, čak i ako EU kaže da „mora prethodno da se reformiše“, mi ćemo na isti način nastaviti sa reformama

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. avgust 2019.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Santanderu da je najbolja politika za novu Evropu da unutrašnje reforme sprovodi istovremeno sa proširenjem EU.

Na konferenciji "Kuda ideš, Evropo? Evropska unija pre novog političkog ciklusa" na kojoj je održala predavanje, Brnabić je rekla da je proširenje EU veoma važno za Srbiju i Zapadni Balkan i dodala da su evropske integracije i članstvo u Uniji strateški cilj zemalja regiona, objavila je Vlada Srbije na sajtu.

"Unija se suočava sa mnogim izazovima, a mi sa Zapadnog Balkana verujemo u evropsku ideju možda i više nego mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, donosimo neku novu perspektivu, ali i podsećanje na to zašto je EU važna i koje su njene prednosti", kazala je Brnabić na predavanju na temu "Proširenje u novoj Evropi".

Ona je navela da je za Evropu bez sumnje najbolja politika da se dva procesa - unutrašnje reforme i proširenje EU, odvijaju simultano.

"EU je jedina šansa evropskih zemalja u efikasnom nadmetanju sa svetom. I svetu je potrebna EU, a ona treba da ima aktivnu ulogu u rešavanju svetskih pitanja i da bude faktor stabilnosti", dodala je predsednica Vlade Srbije.

Ona je rekla da zemlje koje nisu članice EU neće moći da se izbore sa izazovima bez Unije, i navela da želi da bude premijer zemlje čiji će se građani radovati što postaju član kluba kojem pripadaju i čije vrednosti dele, a ne zato što im se pruža prilika da odu iz zemlje.

Brnabić je kazala da veruje u reči nove predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana i navela da je proširenje ključno za reforme u regionu i da EU mora da ostane posvećena uključivanju regiona, jer će u suprotnom nestati pokretač za reforme.

Odgovarajući na pitanja studenata, Brnabić je rekla da je za Srbiju regionalna stabilnost ključni prioritet i da puno ulaže u nju i u povezivanje regiona.

Dodala je da u Srbiji postoji konsenzus kad je reč o EU, i da većina opozicionih stranaka podržava evropske integracije.

"Moja vlada nema plan B, čak iako EU kaže da mora prvo da se reformiše, mi ćemo nastaviti na isti način, nastavićemo s reformama", navela je Brnabić.

Odgovarajući na pitanja o Rusiji, kazala je da Beograd i Moskva imaju dobre odnose, da ih mnogo toga povezuje, i da Srbija treba da iskoristi sve mogućnosti, kao što je Sporazum o slobodnoj trgovini.

"Ne pričamo različito u Moskvi i Briselu, želimo u EU, to je naš cilj, ali želimo i dobre odnose sa Moskvom. Ne mislim da je to problem ni za Moskvu, ni za Brisel", dodala je.

Neophodan kompromis za rešavanje kosovskog problema, a ne da jedna strana dobije sve, a da druga izgubi sve

Ona je ponovila da je za rešavanje kosovskog problema neophodan kompromis, a ne da jedna strana dobije sve, a da druga izgubi sve.

Navela je da razume stav da EU ne želi da uveze novi konflikt, i dodala da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom kad Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije, ali da je Beogradu potrebna sva moguća podrška Unije.

Dobrodošlicu premijerki Srbije na skupu poželeo je španski ministar spoljnih poslova i budući šef evropske diplomatije Žozep Borel, sa kojim je Brnabić ranije danas razgovarala u Santanderu.

Predavanjem koje je održala na Univerzitetu Menendes Pelajo, Brnabić je završila jednodnevnu posetu Španiji.

(Beta)