Početna strana > Hronika > Ana Brnabić na donatorskoj konferenciji, na kojoj je Srbija dodelila tri miliona evra pomoći Ukrajini: Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo
Hronika

Ana Brnabić na donatorskoj konferenciji, na kojoj je Srbija dodelila tri miliona evra pomoći Ukrajini: Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 05. maj 2022.

Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, na kojoj je Srbija dodelila tri miliona evra za pomoć Ukrajini.

Donacija će, prema rečima Brnabić, biti distribuirana na terenu posredstvom agencija Ujedinjenih nacija (UN).

Navodeći da Srbija od početka prati situaciju, naročito posledice po civilno stanovništva i humanitarnu situaciju, u pogledu izbelica i raseljenih, Brnabić je naglasila da Srbija podržava sve napore za kraj konflikta i pozivala da se obezbede uslovi za dostavu humanitarnu pomoći.

Građani Srbije saosećaju sa građanima Ukrajine u želji da im se vrati normalan život u kojem će buduće generacije živeti bez straha od rata, izjavila je u video-uključenju na donatorsku konferenciju premijerka Srbije.

Srbija podržava aktivnosti UN i drugih međunarodnih organizacija u hitnom delovanju za pomoć osetljivih kategorija pogođenih konfliktom.

Brnabić je podsetila da je Vlada Srbije krajem februara donela odluku za humanitarnu pomoć stanovništvu Ukrajine i aktivirala mehanizam prihvata izbeglica.

Međunarodnu onlajn donatorsku konferenciju za Ukrajinu u Varšavi organizovali su premijer Poljske Mateuš Moravjecki i premijerka Švedske Magdalena Anderson, u saradnji sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner