Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištinom podrazumeva da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo
Hronika

Ana Brnabić: Kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištinom podrazumeva da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 16. septembar 2019.

 Premijerka Ana Brnabić izjavila je da iskreno veruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu istorijski dogovor Srba i Albanaca, uz ocenu da je jedino moguće neko kompromisno rešenje.

U intervjuu za Blic ona je navela da to kompromisno rešenje podrazumeva da obe strane nešto izgube, ali da i nešto dobiju.

"Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rešenja. A i jedna i druga strana mogu da dobiju mnogo - stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet", smatra Ana Brnabić.

Ona je rekla da nema nikakve poente da se govori o dijalogu sve dok Priština ne ukine takse.

"Mogu da se nadam da će takvu odluku doneti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima", rekla je premijerka.

Upitana šta očekuje od sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, Ana Brnabić je navela da je njena želja da u Berlinu potvrdi dobre odnose i jače ih učvrsti.

Ona je ukazala da je činjenica da postoje neslaganja sa Nemačkom kada je reč o Kosovu, ali da je i pored toga Srbija pokazala da je pouzdan, iskren i predvidiv partner Nemačkoj.

"U mnogim situacijama nama je bila veoma značajna podrška kancelarke Angele Merkel koja je ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vremenu kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim delom Evrope. Uvek ćemo ovo znati da cenimo", rekla je Ana Brnabić.

Za najave dela opozicije da će bojkotovati izbore, ona je istakla da ne razmišlja o tome i da je to njihovo demokratsko pravo i ujedno njihov jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze i u koju su sami sebe doveli.

"Kad vam je jedina politika već duže vreme vređanje i pretnje bez jasnih, konstruktivnih kritika i bez trunke objektivnosti da kažete da je nešto ipak dobor urađeno, onda dođete do toga da nemate ni podršku ni ideju s kojim ćete izaći na redovne parlamentarne izbore za koje samo četiri godine znate da dolaze", navela je Ana Brnabić.

I onda, kako je rekla, smišljate sto i jedan razlog zašto na izbore nećete izaći.

"Ono što je zanimljivo jeste da se taj deo opozicije danas ne obračunava više sa nama, već isključivo sa drugima u opoziciji. I to je još jedan pokazatelj kakvi su njihovi demokratski kapaciteti i kako oni shvataju demokratiju", rekla je Ana Brnabić.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner