Хроника

Ана Брнабић: Када све ово прође упутићу захтев да се изгради споменик у част Кине

Штампа
недеља, 29. март 2020.

 Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Србија набавила 480 нових респиратора као и да се очекује долазак у земљу још најмање 12 авиона који ће допремити медицинску и заштитну опрему. Прмеијерка је за ТВ Пинк казала да ће после када све ово прође, упутити захтев да се изгради споменик у част солидарности Кине у овим тешким временима

Брнабић је за телевизију Пинк казала да је Србија у данима пре 6. марта, када је регистрован први случај коронавируса у земљу, успела да обезбеди да 20 транспортних авиона допреми медицинску и заштитну опрему коју је држава платила или добила као донацију.

"До сада је са авионом који је синоћ стигао из Уједињених Арапских Емирата, укупно осам авиона слетело у Београд са том опремом. Очекујем још најмање 12 авиона јер сада улазимо у вероватно најтеже две недеље", казала је премијерка.

Она је рекла да је тренутно у Србији 741 особа позитивна на корона вирус, да је 55 особа на респираторима, да је 13 преминулих, а да су излечене 54 особе.

"Задовољна сам досадашњом борбом, то је прави рат против невидљивог непријатеља, самим тим и тежи. Сад се та борба усложњава и води на више фронтова. Свака част медицинском особљу, лекарима, сестрама и техничарима који су на првој линији фронта и који се беспоштедно боре 24 часа дневно", казала је премијерка.

Према њеним речима, здравствени систем Србије се и у четвртој недељи епидемије коронавируса држи, а нема ни несташица у продавницама, за разлику од здравства много богатијих европских држава.

Наводећи да су данас прва 33 пацијента са лакшим симптомима пребачено из КБЦ Драгиша Мишовић у привремену болницу на Београдском сајму, премијерка је казала да сутра поподне очекује да буду спремне и привремене болнице у нишком Чаиру и у новосадском Спенсу.

"Ослободили смо 33 постеље у КБЦ Драгиша Мишовић за теже болеснике. Оне ће бити вредне као злато у наредним недељама. Ослобађамо капацитете, тако имамо бољи начин да се боримо са овим", рекла је премијерка.

Најавила је да ће по окончању епидемије коронавируса, упутити иницијативу Скупштини Србије да се изгради споменик захвалности Кини на исказаном пријатељству и солидарности.

"Без Кине ми бисмо већ били на коленима. Број људи који је заражен и брзина ширина вируса толико је драматична да је притисак на здравстени систем такав да се много богатије земље сламају", навела је премијерка.

Позвала је још једном грађане да озбиљно схвате препоруку да остану код куће, наводећи да је јуче била "мало депримирана" када је видела колико је грађана шетало парковима и градским улицама.

"Неозбиљним понашањем директно угрожавате животе хроничних болесника и старијих грађана, јер онда је мање респиратора расположиво. Неодговорност коју смо јуче видели је за мене људски поражавајућа", казала је премијерка и додала да ће у случају потребе, држава увести и рестриктивније мере како би били спашени животи људи.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]