Хроника

Ана Брнабић: Не треба ми функција у СНС, желим да радим са младима; Од Вучића учим сваки дан

Штампа
среда, 16. октобар 2019.

 Београд -- Премијерка Србије изјавила да је приступила СНС зато што је, за разлику од већине странака чији је циљ је да победе на изборима, СНС-у циљ да мења Србију.

"То је велика разлика, због чега сам осећала да желим чланством лично да подржим напредњаке. Функција у странци ми није потребна - највећу подршку СНС-а сам добила и пре него што сам постала члан, када су ми указали највећу могућу част и предложилиме да постанем председница Владе Србије", казала ја Ана Брнабић.

"Захвална сам (председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу што је веровао у мене и позвао ме да мењамо Србију заједно, и СНС-у што ме је подржао", рекла је Брнабићева за "Вечерње новости".

Она је додала да би волела да ради с младим људима, који ће сутра имати одговорност за то како земља изгледа и истакла да је СНС је показао да је странка која брине о људима, а не о популарности.

Према њеним речима, напредњаци су, када су добили поверење грађана, преузели одгвоорност и спровели тешке мере које су биле неопходне да се земља извуче са ивице амбиса.

"Те мере би многи окарактерисали као политичко самоубиство, зато их други нису спроводили. СНС је једина странка која, након победе на изборима, није мислила да је завршила посао и да је време да ужива у повластицама и привилегијама, већ је победу на изборима третирала као почетак марљивог рада", каже премијерка.

На питање зашто влада мења изборна правила кад не верује да ће опозиционе странке одустати од бојкота, она подсећа да сарадња са ОЕБС, односно ОДИХР, траје од 2017. године.

Истиче да је Србија сама одлучила да ради са њима, као што је сама одлучила да уведе електронску управу због веће транспарентрности и ефикасности јавне управе. "То нам је омогућило да средимо бирачки списак. Нико нас на то није приморавао, нико нас није уцењивао, нико се у то време од опозиције није ни бавио бирачким списком, јер су избори још били далеко. Урадили смо то зато што смо одговорни и зато што нам је стало да ово буде уредјена земље у служби својих грајдана. Ми данас само настављамо тај посао", каже Ана Брнабић.

О посредовању Европског парламента у преговорима са опозицијом наводи да једни траже да се Европа умеша и посредује, "зову их и жале се, а онда и њих бојкотују", док други нападају власт зато што се Европа укључује да помогне и посредује.

"Шта год да урадите, неко ће вас напасти. Зато је једина исправна полтика да радите у најбољем интересу својих градјана, покажете отвореност, али и принципијелност и да размишљате о крајним резултатима", сматра премијерка.

Поводом протеста таксиста на београдским улицама она понавља став да тако радикалне мере никада нису начин за решавање проблема. Додаје да таксисти раде тежак и неретко опасан посао и да је на њој да разуме њихове проблеме и с њима ради и разговара, као и са свима у овом друштву.

"Жао ми је што су се тензије подигле на ниво да је разговор постао скоро па немогућ, прихватам своју одговорност за то и драго ми је што се председник умешао да смири тензије. То је прави пример како ради један тим и како изгледа када имате одговорног председника и колико то за државу значи", истакла је премијерка.

На питање да ли би у дијалог Београда и Приштине требало да се укључе и Русија и Кина, она подсећа да на дијалогу данас инсистирају земље које су 2008. подржале једнострано проглашену независност, што показује да је та тема далеко од решене, како су то многи сматрали.

"Позиција Србије је данас потпуно другачија него што је била и то је резултат свега шсто је годинама радио председник Александар Вучић. Показао је лидерство противећи се замрзнутом конфликту и одбио да гура проблем под тепих остављајући његово решавање генерацијама које долазе. Није калкулисао са својим рејтингом и то је препознато у медјународној политичкој арени", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је важно да се о проблему разговара, иако се Србије не слаже са САД, Немачком и Француском по питрању статуса КиМ. Наводи да је подршка Кине и Русије веома значајна и да је у дијалог добродошао свако ко је спреман да помогне, али да није на Србији да корз уцене утиче на формат дијалога, као што то Приштина покушава.

"Оно о чему председник Вучић говори јесте компромис који би довео до историјског помирења Срба и Албанаца и окретања будућности. Као би тај компромис изгледао, тема је дијалога", каже Брнабићева.

Оно што је брине јесте то што не види партнера са друге стране. "Не видим да лидери у Приштини, уместо популизма, бирају озбиљност и одговорност за другачију будућност на Балкану. Ми немамо времена за гублејње", истиче Ана Брнабић.

На питање да ли постоји неко питање око којег се не слаже с председником Вучићем, Брнабић каже да свакако има, али да је то углавном последица њене кратке политичке каријере и његовог богатог политичког искуства.

"Често реагујем емотивно и у потпуности искрено, а научила сам да у политици не смете исхитрено реаговати, иако морате брзо да доносите одлуке. Од Александра Вучића учим сваки дан", закључила је Брнабић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]