Početna strana > Hronika > Američki "Tajm" proglasio Vladimira Zelenskog za "ličnost godine"
Hronika

Američki "Tajm" proglasio Vladimira Zelenskog za "ličnost godine"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. decembar 2022.

 Prestižni američki magazin "Tajm" proglasio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za ličnost godine

Naslovna strana oslikana je fotografijom koja slavi, kako je navedeno "zaraznu hrabrost" ukrajinskog predsednika Zelenskog i "duh Ukrajine". U komentaru se navodi da se upravo ta hrabrost "širila ukrajinskim političkim rukovodstvom u prvim danima invazije, pošto su svi shvatili da će se predsednik zadržati na ovoj funkciji".

"Njegovi profesionalni instikti proistekli iz života glumca na sceni značili su da je znao kako da čita narodne mase i reaguje na njihovo raspoloženje i očekivanja. Ovoga puta je njegova publika bio ceo svet. Bio je odlučan u tome da ih ne izneveri"

Novinar Sajmon Šuster u komentaru navodi da hrabrost nije bila samo pokretač ukrajinskog predsednika, već i njegovih sugrađana.

"Umesto da pobegnu i spasu svoje živote, mnogi Ukrajinci su zgrabili oružje koje su mogli da nađu i potrčali da brane svoje gradove od napadačke sile naoružane tenkovima i helikopterima", ističe se.

Tajmovi heroji godine su žene Irana. Autor i bivši kolumnista Tajma Azadeh Moaveni rekao je da je pokret koji one vode "obrazovan, slobodan, sekularan, zasnovan na visokim očeivanja i žudi za normalom".

"Žene Irana su prilično drugačije u odnosu na one koje su došle pre njih; ponekad su više nalik generaciji 'Zed' nego Irancima. Njihov izražajan karakter bio je očigledan mnogo pre nego što je nastao najtrajniji ustanak u 43-godišnjoj istoriji Islamske Republike, posle smrti mlade Iranke Mahse Amini (22), koja je preminula 16. novembra u policijskom pritvoru", navodi se u tekstu.

Generaciju "Zed" predstavljaju osobe rođene od devedesetih na ovamo, ali još nema konsenzusa o tome koliko tačno godina moraju imati ljudi iz ove generacije. Među kandidatima za ličnost godine bili su i američki milijarder Ilon Mask, kineski predsednik Si Đinping, Vrhovni sud SAD, demonstranti u Iranu, odlazeća poslanica republikanaca u SAD Liz Čejni, bivša supruga osnivača Amazona DŽefa Bezosa Mekenzi Skot, guverner Floride Ronald Dion Desantis, ministarka finansija SAD DŽenet Jelen i zagovornici bezbednosti oružja u SAD.

Godišnja nagrada magazina Tajm za ličnost godine dodeljuje se od 1927. godine, a prošlogodišnji dobitnik je bio milijarder i biznismen Ilon Mask. Među dobitnicima bili su i ubijeni novinar DŽamal Kašogi, američki predsednik DŽozef Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris, bivši američki predsednici Donald Tramp i Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin, kao i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Nagrada Tajm se dobija na osnovu procene uticaja koji je određena osoba imala na svetske događaje tokom protekle godine.

(Informer-euronews)